Flyktingar i Danmark får behålla vigselring och mobil

2:03 min

Mobilen, klockan, vigselringen och kontanter upp till ett värde av 3 000 danska kronor. Det är vad asylsökande ska få behålla när det danska förslaget om att beslagta värdesaker från asylsökande nu börjar ta konkret form. 

I Danmark ska polis få beslagta värdesaker från asylsökande för att finansiera asylprocessen, det är en del i den stora migrationsuppgörelse som blev klar i måndags. Och nu kommer de första uppgifterna om hur mycket en flykting ska få behålla och hur mycket myndigheterna egentligen ska få beslagta. 

Det är den danska tidningen Politiken som tagit del av dokument som visar hur utlännings- och integrationsministeriet kommer tolka formuleringarna i den politiska uppgörelsen. Utöver mobil, klocka och kontanter upp till 3000 danska kronor kommer asylsökande också få behålla värdesaker som anses personliga, som till exempel en vigselring. Eventuella resterande värdesaker kommer konfiskeras och säljas och pengarna tas som betalning för den asylsökandes uppehälle under asylprocessen.

– Förslaget kommer bara gälla dem som kommer bärande på en väska full av diamanter och söker skydd i Danmark, sa justitieminister Sören Pind från det borgerliga regeringspartiet Venstre till Danmarks Radio nyligen.

– Det inte är rimligt att skattebetalarna i Danmark ska betala uppehälle för asylansökande som bär med sig förmögenheter, menar Konservatives migrationstalesman Naser Khader.

Men nu verkar det alltså inte vara några förmögenheter som krävs för att drabbas av regeln. 3 000 danska kronor är ingen stor summa för en person som betalat smugglare och färdbiljetter genom Europa.

Uppgörelsen har brett stöd i danska Folketinget och Socialdemokraternas Nicolai Wammen försvarar reglerna med att nästan 200 personer söker asyl i Danmark varje dag och att extraordinära situationer kräver extraordinära åtgärder.

Danmark väntas i år ta emot 20 000 asylsökande, och regeringen talar öppet om att man hoppas den nya politiken ska sända signalen att Danmark inte är något bra land att söka asyl i.

– Att ha poliser som rotar i folks fickor och kränger andras grejor på nätet, är en dålig signal att sända, menar en kritisk Jacob Mark, ordförande i Socialistisk Folkeparti som står utanför uppgörelsen.

– Om någon trots allt skulle komma hit med mycket pengar är det ju här i Danmark pengarna kommer att spenderas, säger han till Politiken.