Nevs satsar miljarder på nya bilmodeller

1:53 min

Nevs satsar nu flera miljarder kronor på att utveckla flera nya elbilsmodeller, som kommer att lanseras från 2017 och framåt.

– Det kommer nu att vara ett bredare produktprogram än vad vi någonsin har sett från Saab Automobile tidigare. Modellerna kommer gradvis att rullas ut och den första 9-3 elbilen ser vi som ett pilottest. Den har vi redan en större efterfrågan på än vad vi hade räknat med, säger Mattias Bergman till P4 Väst.

Med start om 2017 kommer Nevs nya bilmodeller att lanseras. Först ut är 9-3 elbilen och de ekonomiska problemen som Nevs har haft har skjutit upp den lanseringen ordentligt. Därefter ska flera helt nya modeller lanseras.

– Efter den första 9-3 elbilen, som man känner igen, så kommer det fyra nya produkter på vår nya arkitektur och de är optimerade för eldrift. Det är två suvar, en så kallad fastback och en crossover. Det är alla mediumstora bilar, säger Mattias Bergman.

Modellerna Crossover och fastback är ett mellanting mellan kombi och sedan.

Produktionen av bilarna ska ske både i den kinesiska staden Tianjin och i Trollhättan.

I Trollhättan ska bilbyggare anställas till sommaren, men först 2017 startar produktionen. Under vilket varumärke som Nevs ska bygga bilar är fortfarande oklart. Nevs har i nuläget inte rätt att använda varumärket Saab.

Det handlar om riktigt stora investeringar som Nevs nu ska göra. Det rör sig om många miljarder kronor, enligt vd Mattias Bergman. Hur många vill han inte svara på, men han konstaterar att:

– Det är nog ett av de större industriella projekten som pågår just nu i Sverige. Så det är en storsatsning, säger han.