Nya lagar revolutionerar Ukraina

2:17 min

Två nya lagar som Ukrainas parlament nu röstat igenom kallas för revolutionerande och ett mirakel.

Lagarna stoppar oligarkernas inflytande över politiker och statliga tjänstemän. Om lagarna följs blir det ett totalt systembrott med 25 års av korruption och oligarkstyre i Ukraina.

– Slutet på smutsig korruption och byråkrati, med lag 2490 kan vi revolutionera hela statstjänstemannasystemet, förklarade Aljona Sjkrum i parlamentet.

Hon har lett den politiska kommitté som tagit fram lagen. Den är faktiskt ett mirakel, enligt aktivister som under lång tid försökt förmå riksdagsmännen att rösta för lagen. Flera gånger har det misslyckats, men i går blev det en majoritet för lagen.

Lagen innebär att inga tjänstemän längre kan tillsättas politiskt, det politiskt knutna kvoteringssystemet ska avskaffas. Därmed kommer inte generaldirektörer bytas när regeringar byts ut. Det gamla systemet är en grogrund för korruption.

Men politikerna har också antagit en lag, som kommer minska landets superrika oligarkers inflytande i politik och byråkrati.

– Det är en teknologisk revolution i antikorruptionskampen i Ukraina när nu politiker i parlamentet inte längre ska finansieras av oligarkerna, säger Oleksii Khmara som leder Transparency International i Ukraina.

– Istället införs ett system där politiker och partier söker statligt stöd. Väljare kommer mer känna att de politiker de väljer arbetar för dem och politiker kommer ha ansvar gentemot väljarna.

– Ukrainska oligarker kontrollerar inte bara partier utan sina representanter i regeringen och statsapparaten, men det nya systemet är en stor chans att förändra till mer öppenhet och få bort korruptionen, säger Khamara.

Men frågan är om de mäktiga oligarkerna och affärsklaner, som just nu kämpar om att ha störst inflytande i politik och media, kommer acceptera att se sitt inflytande beskurit av de nya lagarna.

– Ärligt talat är jag inte säker på hur det blir, särskilt i början. Men det hänger på oss vanliga medborgare också, det finns en stark opinion mot oligarkernas makt och mot korruptionen, säger Oleksi Khmara.

Oligarki: styrelsesätt där makten utövas av ett fåtal personer (källa: NE)