Första valet med kvinnor i Saudiarabien

6:20 min

Saudiarabien gör sig redo för sitt första lokalval där kvinnor får rösta och ställa upp som kandidater i kommunalvalen. Det mycket konservativa oljerika Saudiarabien är en absolut monarki, men de kvinnor som Sveriges Radios reporter Nivette Dawod har träffat, ser morgondagens val som banbrytande.

– Jag var helt överlycklig när jag registrerade mig för att få rösta, och jag sa till mina studenter på universitetet att det här är ett privilegium som min generation aldrig fick, säger Haifa al-Hababi.

Den 36-åriga konst- och kulturarvsprofessorn har ett leende som lyser när hon berättar om Saudiarabiens allra första lokalval där kvinnor både får rösta - och väljas till kommunpolitiker.

Hon som är en av alla kandidater i huvudstaden möter mig i sin stora villa i Riyadh iklädd den numera välkända orangea heltäckande fotsida kappan - abaya som det heter på arabiska - och som jag sett på bilder i flera internationella tidningar de senaste veckorna.

Alla kvinnor här i Saudiarabien måste bära abaya, även jag som är besökare, men fler och fler har börjat göra som Haifa al-Hababi och väljer numera färg istället för den förut obligatoriska svarta kappan, och struntar ibland i huvudduk. I ett land som styrs av en hårdför wahabitisk tolkning av islamiska sharialagar är ett stycke tyg en stor sak. Men enligt Haifa al-Hababi är de nya moderna tonerna inte något som har kommit från människor på gatan.

– Det är många saudier som inte stöttar kvinnor och våra rättigheter. Men regeringen gör faktiskt det! säger Haifa al-Hababi.

Det är en lite ovanlig åsikt bland de kvinnliga kandidaterna jag pratar med som ställer upp i lokalvalet. Många som registrerat sig som kandidater säger att visst - de senaste kungarna har varit mer moderna än sina föregångare.

Kung Abdullah, som styrde landet fram till i januari, var den som gav kvinnor i Saudiarabien rösträtt, och han ligger också bakom ett omfattande stipendiepaket till unga saudier som vill plugga utomlands. Men det är människorättsaktivister - som brutit mot lagar och moraliska regler, som att köra bil eller skaffa simkort till telefonen utan maken eller fadern som förmyndare - som har påverkat att kvinnorna i Saudiarabien imorgon får ställa sig i röstbåsen. Det säger flera kvinnor jag pratar med.

– Det är första gången vi behandlas lika.

26-åriga Loujain Hathloul, som bestämde sig för att kandidera i sitt distrikt i Riyadh för att visa andra kvinnor att rösträtt kan vara början till jämställdhet mellan män och kvinnor i Saudiarabien.

 – Det ger en chans att stärka kvinnor. Det är första gången det här händer, säger Loujain Hathloul.  

Hon har inte haft en lätt väg genom sin kandidatur. Loujain Hathloul greps i början av året när hon körde bil från Förenade Arabemiraten och var på väg in till Saudiarabien. Kvinnor får inte köra bil i Saudiarabien. I över två månader fick hon sitta inlåst på en ungdomsanstalt, men hon har inte dömts för något brott. Och bara två veckor före valet upptäckte hon att hon var struken från kandidatlistan. Hon överklagade och fick en oklar motivering om att en specialkommitté motsatte sig hennes kandidatur. I förrgår, alltså i onsdags, hade någon ringt ett samtal, "en av alla prinsar kanske", får jag höra, och Loujain var tillbaka som kandidat.

Kanske är det inte så svårt att förstå, med en så ny och otydlig valprocess, att många kvinnor bojkottar valet. Bland de manliga röstberättigade är det inte heller många som registrerat sig för att rösta. Av landets 10 miljoner röstberättigade har omkring 1,7 miljoner registrerat sig för att rösta.

Många kvinnor som jag känner bojkottar valet och säger att det här bara är regeringens sätt att snygga till bilden av Saudiarabien gentemot västvärlden, säger Loujain Hathloul.

Att de vill visa att kvinnor visst har rättigheter i Saudiarabien. Och hon säger att alla de rättigheter kvinnor faktiskt kämpat för - som exempelvis att få köra bil - de har man inte fått än.

Just kvinnliga människorättsaktivister har också haft det extra svårt att driva sin kandidatur. Nassema al-Sadah som är en välkänd människorättsaktivist i den saudiska östprovinsen och lilla staden al-Qatif är övertygad om att hon hade blivit invald om hon bara hade fått kandidera. Men hon fick också se sitt namn struket ur listan. I hennes fall har ingen prins ringt upp den lokala domstolen. Kanske för att hon också är shiamuslim, en minoritetsgrupp som alltid blivit illa behandlad av det sunnimuslimska Saudiarabien.

– "Du har ju lyckats samla på dig alla attribut: kvinna, shiamuslim OCH människorättsaktivist", sade en vän i Riyadh på skämt till mig, berättar Nassema al-Sadah.

Själv försöker hon istället vara glad för att regeringen i förra veckan tillät bildandet av frivilligorganisationer. Kanske blir det på det viset hon engagerar sig längre fram, eller så ställer hon upp i nästa val om fyra år. Kvinnors rättigheter kommer hon alltid att kämpa för.

– Jag försöker lyfta vetskapen bland kvinnorna och saga att det här är vår förändring. Det är vad jag vill göra, säger Nassema al-Sadah.