Putin-kritikern Chodorskovskij åtalas för mord

Den förre oljemagnaten Michail Chodorkovskij åtalas i sin frånvaro för mord på en borgmästare i Sibirien 1998.

Den tidigare oljemagnaten och författaren Michail Chodorkovskij har anhållits i sin frånvaro och anklagas för två mord som ska ha ägt rum på 1990-talet.

Tidigare i veckan förnekade Chodorkovskij inblandning i mordet på Vladimir Petukhov, en borgmästare i Sibirien, 1998. Vid en presskonferens i Schweiz sade han att varken han eller hans representanter planerar att närvara vid den undersökande kommittén i Ryssland för att förhöras angående brottsmålet. 

Chodorkovskij dök inte upp på förhöret om brottsmålet, meddelade talespersonen Vladimir Markin vid den undersökande kommittén hos den ryska motsvarigheten till Riksåklagaren, på fredagen. Det rapporterar ryska medier. 

Han anklagas också för att ha planerat en attack mot affärsmannen Jevgenij Rybin, där Rybin livvakt dödades och två andra personer skadades, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Tidigare i år sade den undersökande kommittén att utredarna inte hade någon ny information i brottsmålet, men slog fast att Chodorkovskij kunde ha beställt mordet på Petukhov.

Den tidigare chefen för oljejätten Yukos, Michail Chodorkovskij, förklarades skyldig till förskingring och skatteflykt tillsammans med sin affärspartner Platon Lebedev i maj 2005 och dömdes till nio års fängelse.

Det är nu två år sedan Rysslands president Vladimir Putin benådade Chodorkovskij, som lämnade fängelset i december 203. 

Under fängelsetiden författade Chodorkovskij boken ”Mina medfångar”, som gavs ut i början av 2015.