Norrköping

Ny begravningsplats hittad vid fängelseområdet

2:54 min

Det har funnits två begravningsplatser på fängelseområdet vid folkparken i Norrköping. I en ny utgrävning undersöks nu gravplatsen från när fängelset byggdes som spinnhus för kvinnor.  I somras gjordes en stor utgrävning av gamla gravar vid fängelseområdet i Norrköping. Nu har en ny utgrävning dragit igång då arkeologerna upptäckt att det finns en gravplats till.

Fängelset byggdes 1790 och var först ett spinnhus för kvinnor som inte var några grövre brottslingar utan så kallade lösdrivande och prostituerade som fick arbeta i Norrköpings industrier.

Minst 200 gravar varav ett 60-tal grävdes fram i somras och nu har ett 50-tal gravar undersökts.

–Vi kan utesluta att det är pestgravar utan det kvinnor som begravts här säger arkeolog Magnus Stibeus från Statens historiska museér. 

Det var efter att arkeologerna undersökt resultaten från tidigare grävningar och studerat äldre kartor som de såg att det fanns en begravningsplats till på fängelseområdet.

Den är cirka 500 kvm stor och som togs i bruk samma år som spinnhuset byggdes 1790 och användes fram till mitten av 1800-talet.

– Vi har tagit fram en bit av kraniet i en av gravarna och det är för att få fram information om tex hälsotillståndet berättar Magnus Stibeus.

Spinnhusets kvinnor har inte uppmärksammats så mycket tidigare och med mer kunskap går det nu att berätta deras historia.

Länsstyrelsen fattar beslut om det ska bli en slutundersökning av begravningsplatserna.