Ökända bolag fortsätter lura kunder

2:24 min

Lena Brolin från Varberg är en av många småföretagare som lurats av Nummerupplysningen.se. Under hösten har polisanmälningarna i Halland ökat mot bolaget. 

– Jag blev så förbannad och tänkte att det här kommer jag aldrig att gå med på. Jag ansåg att det var ett blufföretag helt enkelt som hade lurat mig, säger Lena.

Nummerupplysningen och Bolagsupplysningen är två bolag drar på sig flest polisanmälningar om falska fakturor i Halland. Den som nappar på erbjudandet får betala tusentals kronor för att synas i en nystartad, okänd nätkatalog.

Många polisanmäler detta, men nu visar det sig att polisen i Halland alltid lägger ner de här utredningarna.

Lena Brolin från Varberg är en av alla de småföretagare som fick ett utskick av Nummerupplysningen.se.

Utskicket handlar om att uppdatera sina kontaktuppgifter och adress. Enligt Lena Brolin såg blanketten ut att komma från en myndighet och hon uppfattade det därför som en gratistjänst, fyllde i och skickade in blanketten.

Kort därefter damp ett kuvert från Nummerupplysningen.se ner i Lena Brolins brevlåda. Det innehöll ett bindande avtal på två år samt en faktura på 12.000 kronor.

I texten framgick att Lena tecknat avtal på 24 månader, att det kostar 5.895 kronor per år och att avtalet automatiskt förlängs ett år i taget om det inte sägs upp i rätt tid.

– Jag blev ju chockad. Jag ringde upp direkt och fick prata med han som äger det här företaget. Han sade att det är klart att du har ingått ett avtal hos oss. Du har ju skrivit på det här och det är klart att du ska betala. Jag blev så arg att jag knappt kommer ihåg vad jag sade, säger Lena Brolin.

Polisen i Halland säger att i majoriteten av polisanmälningarna om bedrägeri genom falska fakturor (brottskod 0912), så är det Nummerupplysningen.se och Bolagsupplysningen som ligger bakom. De senaste månaderna har man dessutom sett en ökning av antalet anmälningar mot de båda bolagen. Även organisationen Svensk Handel bekräftar att de båda bolagen är de som vilseleder flest företag i landet.

Förundersökningsledaren Mats Hansson i Varberg håller med om att utskicket är vilseledande. Men det är inget bedrägeri säger han.

– I och med att det är ett erbjudande som det står där så har man prövat detta juridiskt. Åklagaren har funnit att det inte är ett brott och därmed finns det ingen anledning för polisen att utreda det heller, säger Mats Hansson.

P4 Halland har sökt kontakt med företagens chefer, men inte fått svar.