Helsingborg

Välgörenhet som når fram genom nätverkande

3:44 min

Att många vill hjälpa till och gärna på ett riktat sätt, det är något som nätverket Prosit i Ängelholm och Helsingborg tagit fasta på.

Den ideella och helt fristående föreningen startades för fem år sedan genom ett privat initiativ och har sedan dess hjälpt hundratals familjer med allt från kläder, möbler till mat på bordet. Och det var just vid juletid som idén till nätverket föddes av tre vänner.

– Vi kände att vi ville göra skillnad istället för att tänka på oss själva, säger Pia-Lotta Bylund som numera är ordförande i Prosit.

Hennes vänner tog kontakt med olika personer som i sin profession jobbar med barn och unga. Det var bland annat diakoner, skolsköterskor och socialarbetare som kunde ge dem direkta tips om personer som behövde hjälp på olika sätt. Sedan dess har ett nätverk byggts upp som snabbt kan ställa upp med olika saker vid akuta behov. Frågorna lägger nätverket ut bland annat på facebook och mejl.

- När vi får in ett behov genom en förmedlare, skickar vi ut det som en förfrågan som våra nätverkare kan svara på och dela vidare. Det kan gå på några timmar eller några dagar, det är aldrig några långa processer, berättar Pia-Lotta Bylund.

Enligt henne finns det egentligen inga begränsningar när det gäller vilka saker man kan be om.

- Man kan fråga om vad som helst. Nätverkarna svarar med det som de vill och kan. Man kan ge ekonomiskt bidrag, man kan ge saker eller ge av sitt engagemang och sin tid, säger Pia-Lotta Bylund.

Nu på söndag, 13 december har Prosit en riktad dag, en årliga adventsträff som man håller i lokalerna som tillhör en ekologisk frisörssalong i centrala Helsingborg. De pengar som samlas in går oavkortat till presentkort på julmat till behövande familjer. 

- Förra året hjälpte vi 45 familjer att sätta mat på julbordet. I år hoppas vi hjälpa ännu fler, säger hon.

Läs mer om nätverket Prosit här.