Wivatts lista växer.

Jullåtar och country i Wivatts lista

Några av årets sista tillskott till Wivatts Spotifylista anknyter till julen.  Du hör också ny countrymusik. 

Listan finns i sin helhet på Spotify. och här nedan kan du läsa om listans nytillskott. Resten av listan hittar du längre ned i artikeln.

Nya låtar 18:e december:

 • Kjell Höglund - Anonym
  En stor kultfigur i svensk musik som nu uppmärksammas i helgen med en nygjord radiodokumentär i P4 i samband med sin 70-årsdag. Kjell Höglunds karriär är avslutad sedan tio år och han känner sig mer än nöjd med vad han presterat. Pandoras ask från 2006 kom att bli han sista album och det vi främst skall tacka honom för är det han spelade in under en period från slutet av 1970-talet och framförallt under 1980-talet, det ena lysande albumet efter det andra med verkligt personliga låtar i vispopgenren. Bland många pärlor har jag valt denna smått geniala låten, med insprängd lättigenkännlig julramsa, från 1984 års album Tidens tecken.
 • Elin Ruth & the Beat From Palookaville – The More Christmas The Less The Love
  Småländska Elin Ruth Sigvardsson debuterade 2003 och slog igenom som en singer/songwriter. Efter att ha varit baserad  i New York under många år på 2010-talet har hon breddat sin stil och bland annat spelade hon förra året in sitt sjätte album i den staden, i Daptone Records House Of Soul-studion. Nu verkar Elin Ruth höra hemma mer i en slags retrosoulgenre som på det nu aktuella Christmas Is A Drag där hon med sin hesa och sköna röst ger oss ett välproducerat album ihop med kompgruppen The Beat From Palookaville från Stockholm. Ett själfyllt framfört material på ett album som imponerar med en del mer udda covers av jullåtar från Tom Waits och John Prine, men också några egna bidrag som den här.
 • Cam - Burning House
  En amerikansk countrysångerska med ett fantastiskt bett i rösten. Hon heter egentligen Camaron Ochs, född 1984 i Kalifornien där hon hittade sin inspiration i äldre country av typ Patsy Cline, men också hos Bonnie Raitts mer bluesfyllda rock. Cam kom först fram som låtskrivare i Nashville men har nu äntligen fått igång sin egna skivkarriär med sin debut Untamed. Ett album fyllt av egna låtar, många av dem av det fartigare slaget, men också snygga ballader som denna vilken varit hennes största singelhit och som nominerats till CMA Awards 2016 i kategorin Best Solo Country Performance.
 • Shelby Lynne- I Can’t Imagine
  Titelspåret ur amerikanskans trettonde album sedan debuten. Hennes stora genombrott kom med Grammy-vinnande I Am Shelby Lynne från 1999 där hon rörde sig i gränslandet mellan sydstatssoul, country och pop. En hel del verkligt bra album har kommit sedan dess från Shelby, men årets album är nog hennes bästa sedan Just A Little Lovin´ från 2008 där hon gjorde snygga covers av Dusty Springfield-låtar. Nu med tio låtar hon antingen skrivit själv eller ihop med bandmedlemmarna, inspelat i Louisiana med ett toppband lett av gitarristen Ben Peeler.
 • Jason Isbell - 24 Frames
  Denne amerikanske sångaren, låtskrivaren och gitarristen, född 1979, är Sverigeaktuell med en kortare turné som bland annat för honom och hans tighta kompband till Göteborg den 8 januari. Jason Isbell kom fram via bandet Drive-By-Truckers från Alabama där han var medlem i sex år från 2001. Nu inne på sitt femte soloalbum Something More Than Free får vi ännu en genomstark skiva i bästa Americana-stil. Rekommenderas varmt liksom 2014 års LP Southeastern.

Leif Wivatt har under en rad år bevakat stort och smått i musiklivet i Göteborg. Han har också tidigare valt musik till P4 Göteborgs olika program och det han inte vet om aktuell musik är knappast värt att veta. Svenska skivspår, Poporama, Discorama, Beat och Wivatt är några av de musikprogram där Leif Wivatt varit inblandad. 

Leif Wivatts egen spellista, utökas varje vecka med nya låtar och artister. Måstelyssning filtrerad genom Leifs mångåriga musikintresse och kunnande.

Övrig musik på listan är:

 • Suede - Like Kids
  Den här brittiska gruppen radade upp hits under 1990-talet. Återförenade sedan fem år har Suede nu fått till en verkligt bra poplåt som förebådar kommande albumet Night Thoughts. Visst blir man nostalgisk av dem men de håller idag också, Brett Anderson sjunger lika bra som förr och det är samma medlemmar på keyboard, bas och trummor som i originalupplagan och Richard Oakes som ersatte Bernard Butler redan efter andra albumet 1994 briljerar. Barnkören allra sist kommer minst sagt överraskande
 • Whitney Rose - Little Piece Of You
  En kanadensisk popcountrysångerska som imponerar på sitt andra album Heartbreaker Of The Year. Hon turnerade ifjol i sitt hemland som förband till Miamibandet The Mavericks. Något som ledde till att hon fick dem att kompa henne på nya LP-n. Whitney Rose har en klassisk countryröst med lite darr och det typiska retrogitarr-soundet passar henne perfekt. Som andraspår på albumet gör hon en fin själfull cover av Phil Spectors /Ronettes Be My Baby i duett med The Mavericks frontman Raul Malo, som också är den som producerat hela skivan.
 • Bruce Springsteen - The Time That Never Was
  Så är äntligen allt inspelat material från perioden kring decennieskiftet 1979/80 ute på skiva i form av boxen The Ties That Bind -The River Collection Detta är en pärla, en av de elva så kallade outtakes från inspelningsperioden som nu för första gången ges ut. En period i Bruce Springsteens liv när inspirationen flödade vilket gjorde att denna låt plus mer rockiga nummer som Party Lights och Meet Me In The City inte fick plats när dubbelalbumet The River gavs ut 1980. På låten här ges gott utrymme för det samspelta the E.Street Band; njut av Clarence Clemons sax, Danny Federicis orgel och Max Weinbergs trumspel mm.
 • Amy Helm - Rescue me
  Lite gospelgung från dottern till den för tre år sedan bortgångne Levon Helm, sångare och trumslagaren i legendariska the Band. Amy Helm uppträdde ofta med sin far och har ärvt lite av dennes soulfyllda röst. Hon gör här sin solodebut med albumet Didn´t It Rain efter att tidigare ingått i bandet Ollabelle And The Ramble, vars medlem Byron Isaacs hon skrivit det mesta tillsammans med på albumet. Bland gitarristerna finns Larry Campbell och Chris Mastersons och på keyboard Bill Payne från Little Feat.
 • Frank Sinatra - Bad, Bad Leroy Brown
  Den 12 december firas 100-årsdagen av Ol´ Blue Eyes födelse och här på Wivatts Spotifylista måste ju denne populärmusiken främste vokalstilist vara med. Han hade en minst sagt lång karriär och bara ur Capitol-perioden under 1950-talet hade det varit lätt ta något, men mina favoriter är trots allt Reprise-albumen från 1961-1981. Här hörs han i oefterhärmlig stil i en svängig version av Jim Croces låt , som var en hit för denne 1973,  året innan Frankie spelade in den för en entusiastisk hemmapublik i Madison Square Garden, New York.

 • Patty Griffin - Gunpowder
  Denna amerikanska singer-songwriter och gitarrist har vi hört göra bra skivor sedan slutet av 1990-talet. Mest uppmärksammad på senare år blev Patty Griffin när hon ingick i Robert Plants grupp Band Of Joy på turné och skiva. På sitt nya och hittills nionde egna album Servant Of Love, producerat av multiinstrumentalisten Craig Ross, visar hon upp en fantastiskt bredd inom americana. Emellanåt lite experimentell och rakt igenom spännande musik där Pattys röst briljerar på bl.a en fin duett med Shawn Colvin och det här fartiga spåret där man hör ett härlig jazzigt trumpetspel av Ephraim Owens.
 • Josh Rouse - Some Day I’m Golden All Night
  Denne amerikanske finsnickrare till singer-songwriter och gitarrist har vi kunnat se på scener här i Göteborg vid två tillfällen (2005 och 2010) och nu i december är han återigen att se och höra live i samband med releasen av nya albumet The Embers Of Time. Tio melodiska poppiga låtar med drag av 1970-tal typ Paul Simon och den nu 43-årige Josh Rouse får räknas till en av där allt för underskattade amerikanska sångpoeterna.
 • Regina Carter - I Moaned And I Moaned
  En av få turnerande kvinnliga amerikanska jazzviolinister och som nu är Göteborgsaktuell med en konsert med sin grupp Regina Carter Trio där även gitarristen Martin Sewell och basisten Jesse Murphy ingår. Regina Carter är 49 år gammal och med en bakgrund inom klassisk musik gick hon över till jazz i mitten av 1980-talet då hon bildade gruppen Straight Ahead. Hon har en stor bredd på sina skivor, har gjort album under eget namn sedan 1995 och här är ett spår ut det senaste Southern Comfort, där hon mixar folk-och countrymelodier från södern med moderna klanger.
 • Leon Bridges - Coming Home 
  Denne amerikanske soul- och gospelsångaren och låtskrivaren från Fort Worth,Texas är född 1989 och gjorde en sensationell albumdebut i somras. En skiva klart inspirerad av 50-och 60 talets sound från sångare som ex. Sam Cooke och Otis Redding. Leon Bridges har varit med och skrivit alla tio spåren på albumet där förutom denna titellåt även Better Man varit en flitigt spelad låt på radio i såväl USA som Europa.
 • Ashley Monroe - I’m Good At Leavin
  Ett av countrymusiken nya stjärnskott, en singer-songwriter från Tennesse som efter debuten 2009 nu är framme vid sin tredje fullängdare. Plus att hon ingår i trion The Pistol Annies vilka gett ut två fina album. Ashley Monroe har en härlig kristallklar countryröst som minner om legendarer som Dolly Parton och Tammy Wynette. Av alla tretton spåren på nya albumet The Blade, producerat av Vince Gill, står Ashley som kompositör på samtliga utom titelspåret. Den här låten avslutar albumet och är skriven ihop med Pistol Annies-kompisen Miranda Lambert.  

 • Benjamin Clementine - Cornershop
  Denne 27-årige sångare, låtskrivare och pianist fick nyligen priset för årets bästa album i Storbritannien, det prestigefyllda Mercury Prize, för sitt debutalbum At Least For Now. Uppväxt i London reste han vid 19 års ålder till Paris där han levde ett bohemliv som hemlös och försörjde sig som gatumusikant. Tillbaka i London fick han skivkontrakt och har på kort tid fått ett genombrott. Benjamin Clementine har en intensiv röst med trycket hos de bästa soulsångarna parat med känsligheten hos Antony Hegarty. Han gör egna texter med poetiska nivåer och har ett fullständigt briljant pianospel som här på singeln ur albumet.

 • Beth Hart - Might As Well Smile
  Den nu 43-åriga amerikanskan Beth Hart har haft en svajig karriär där hon nu på 2010-talet blommat ut rejält. Efter de två föregående bluesalbumen ihop med gitarristen Joe Bonamassa kom hon ut med fina albumet Better Than Home i våras. Det är en imponerande bredd på albumets elva låtar där de balladartade dominerar men även rockigare spår finns. Alla låtar skrivna av Beth Hart själv. Här hör vi en R&B- och soulstänkta låt där hennes smärtfyllda och raspiga röst firar stor triumf. Tankarna går till storheter som Etta James, Aretha Franklin och Beths egna favorit Amy Winehouse.

 • Melody Gardot - Same To you 
  Den spännande och lite udda amerikanska sångerskan och pianisten är aktuell med en Sverigeturné som sker efter releasen av nya albumet Currency Of Man, hennes blott fjärde sedan debuten 2006. Melody Gardot slog igenom med en skön jazzig stil som hon efterhand breddat utan att göra avkall på sin unika frasering och hon har även visat en klar experimentell sida såväl live som på skiva. På årets album har den nu 30-åriga Gardot skrivit alla nummer och även återtagit samarbetet med Larry Klein, producenten från genombrottsalbumet My One And Only Thrill (2009) . Här i ett av de mer svängiga spåren med ett soulfunkigt 70-tals komp och med den alltid personliga rösten som kan glida över i plötslig scatsång. 

 • Kurt Vile - Dust Bunnies
  En amerikansk sångare och gitarrist från Philadelphia som jobbat sig till en allt större publik med flera spelningar med sin grupp The Violators, bland annat här i Göteborg på Pustervik och GöteborgsOperan. Nu är Kurt Vile ute med sitt sjätte studioalbum B´lieve I´m Going Down och bland flera bra spår finns denna medryckande låt med ett keyboardspel som kan ge minnen av 70-talets fria rock som på t.ex The Doors och klassikern Riders On The Storm.

 • Frida Selander - Like A Cat
  En av många bra egenskrivna låtar från nytt album med en sångerska och gitarrist från Umeå som nu är framme vid sitt faktiskt redan åttonde album. Debuten kom 2001 men nu är det hela fyra år sedan hon gav ut ett album. Nya I Hear Sunshine är verkligt bra producerad och nu kanske denna förhållandevis okända Frida Selander äntligen når ut till en publik även utanför Norrland. Med en tight trio bakom sig är det här en rockmusik med ett sound som väcker tanken om att vi här har en sångerska hemmavid att följa för den som gillar rocknerven hos exempelvis Patti Smith och PJ Harvey.

 • Graveyard - The Apple & The Tree
  Göteborgska Graveyard är nu ute med sitt fjärde album sedan debuten Hisingen Blues 2011. De har sedan dess blivit alltmer samspelta efter flera långa turnéer .För älskare av 70-talets klassiska bluesrock och psychedelica ger gruppen oss på nya Innocence & Decadence en härlig nostalgikick. Allt dock i en modern produktion med egna låtar där vi på den här låten just hör drag av såväl Dire Straits som Thin Lizzy. 
 • Nicole Sabouné - Lifetime
  24-åriga Nicole Sabouné slog igenom i Tv-programmet The Voice 2012 och släppte sitt debutalbum Must Exist förra året. Detta är förstasingeln från hennes nya album Miman och nu återfinns hon på göteborgskivbolaget Whoa Dad!. Atmosfärisk produktion med snyggt gitarrspel från Niklas Stenemo i ett sound som kan påminna om det vi hörde hos ett postpunkband som The Smiths på 80-talet.
 • Bob Dylan - She Belongs To Me
  I den alltid lika intressanta arkivinventeringen från Bob Dylans långa karriär har vi nu kommit till vol 12 i hans Bootleg Series. Den här gången får vi alternativtagningar ur de tre album Dylan gav ut åren 1965-66. För många kanske hans allra bästa och iallafall mest kreativa period. Här hör vi en demoversion av en låt som fanns med på LPn Bringing It All Back Home, mer avskalad och nära och med bara ett kortare munspelssolo
 • Amason - Flygplatsen
  I januari i år kom Amasons debutalbum Sky City med texter på både svenska och engelska. Redan nu får en ny EP med fyra låtar på svenska från den här gruppen som startade som ett sidoprojekt för snart tre år sedan av musiker som bl. a Gustaf Ejstes från Dungen, de göteborgska bröderna Pontus och Petter Winnberg och sångerskan Amanda Bergman. Amanda kan påminna om Annika Norlin i fraseringen men får mig också att tänka på den högst specielle 70-talsikonen John Holms röst.
 • Chris Stapleton - Tennessee Whiskey
  Amerikansk rotcountry från sångaren och gitarristen Chris Stapleton, född 1978. Han flyttade från Lexington, Kentucky till countryns musikhuvudstad Nashville 2001. Fram till för två år sedan ingick han i diverse band men har nu tagit ett stort kliv in bland dagens stora soloartister i genren. Han skriver låtar själv men här i en cover från första soloalbumet Traveller, en låt vi hörde redan på 80-talet med såväl David Allan Coe som George Jones.
 • Daniel Norgren - Your Love
  Västgötske Daniel Norgren började som ett enmansband med en repertoar av egna låtar i en bluesstil med rötter i gospel och countryblues. Efter albumdebuten 2007 är han nu en etablerad liveartist som numera också tagit in kompmusiker. En verkligt egensinnig artist som sköter sin karriär med eget skivbolag. Bara i år han gett ut två album, båda fyllda av relativt stillsamma, atmosfäriska nästan hymnartade låtar i en stil vi kan kalla americana. Här ett spår ur höstens album The Green Stone
 • Sharon Robinson - Way Down In The Hole
  Den här artisten har vi mest hört som körsångerska live och på skiva med Leonard Cohen. Sharon Robinson är även medkompositör till flera av Cohens låtar de senaste decennierna, bl.a Everybody Knows och In My Secret Life, men hon gör även fina covers som här ur en kommande EP med en personlig tolkning av en Tom Waits-låt.
 • Lana Del Rey - High By The Beach
  Den amerikanskan sångerskan och låtskrivaren har nu vid nyss 30 år fyllda etablerat sig rejält bland de mer intressanta kaliforniska artisterna. De föregående albumen Born To Die (2012) och Ultraviolence (2014) var poppigare. På sitt nya album Hollywood ger Lana Del Rey oss ett softare sound med smäktande stråkarrangerade låtar. Detta är en av låtarna med lite mer fart.
 • Jerry Lee Lewis - Sick And Tired
  I september fyllde rocklegenden Jerry Lee Lewis hela 80 år och han är som han själv säger det från en albumtitel häromåret Last Man Standing ur 50-talsgenerationen av rockartister. Tidigare i år kom fina albumet Rock´n Roll Time, ur vilket jag har valt den här gamla R&B-låten först inspelad av Fats Domino 1958 och som Jerry Lee tidigare gjort en inspelning av 1959. Närmare femtio år senare gör han alltså en så här vital nyversion.
 • Basia Bulat - Infamous
  Denna kandensiska artist har vi kunnat se här i Göteborg på mindre livescener sedan 2007. Utvecklingen har gått mot att hon mer lämnat singer/songwriter-stuket för ett mer rockigt driv. Nu har hon spelat in sitt fjärde album Good Advice i Kentucky och tagit hjälp av Jim James från My Morning Jacket som del-producent.
 • Don Henley - Take A Picture Of This
  Känd från sina år som sångare och trumslagare i Eagles har Don Henley nu kommit till skott med ett eget album igen efter hela sexton år. På sitt fjärde soloalbum Cass County känner vi igen anslaget mot country, vilket även understryks av duetter med Dolly Parton och Trisha Yearwood. Här hör vi låten som är första singel ur albumet.
 • Slowgold - Brinna långsamt
  I våras kom det andra albumet Stjärnfall, som nu snabbt följs upp med en EP från den unga göteborgskan Amanda Werne. En sångerska och låtskrivare som gör sitt material själv och som förutom sitt nu etablerade artistnamn Slowgold även kan höras live på scenerna i Göteborg i diverse sammanhang. Länge även medlem i Göteborgsgruppen Den Stora Vilan.
 • Keith Richards - Love Overdue
  Den helt färska dokumentären Under The Influence visar upp den nu 71-årige Keith Richards i finfin form. Vi får där höra honom kärleksfullt hylla sina musikaliska förebilder inom blues, country, rock och reggae. På albumet Crosseyed Heart, första soloalbumet sedan 1992, levererar Keith egna rocklåtar i god Stonesanda modell 70-tal. Här finns också två covers; Goodnight Irene och denna reggaeklassiker i original gjord av Gregory Isaacs.
 • Vidar - Shelter
  En svensk trio bildad i Karlstad och numera Stockholmsbaserad, bestående av systrarna Maija och Tuva Hardorp samt Emmy Deivert. Ett debutalbum producerat av Anna Ternheim är på väg och på denna förstalåt från albumet känner vi igen soundet från producentens egna skivor. En jämförelse kan ju också göras med First Aid Kit.
 • Dave Rawlings Machine - Pilgrim (You Can’t Go home)
  Nashville-baserade Dave Rawlings andra album Nashville Obsolete kommer sex år efter det förra. Daves äkta hälft Gillian Welch finns precis som då med på de flesta spåren. De har ju även gjort en räcka fina americana-album under Gillians namn. Parets stämsång och Dave gitarrspel på detta avslutande 8 minuter långa spår från albumet är ren magi.
 • Darlene Love - Forbidden Nights
  Darlene var Phil Spectors favoritsångerska på 60-talet  där hon framförallt hördes som leadsinger i The Crystals. Nu vid 74 års ålder gör hon det fina albumet Introducing Darlene Love i ett samarbete med Steven Van Zandt. Han har precis som sin boss Bruce Springsteen alltid hyllat Darlene som en av de stora rösterna inom R&B och det är förstås fantastiskt att han nu som producent kan återlansera henne. Vi hör ett välarrangerat och Spectorartat producerat album där det mesta är nyskrivet, bland annat denna låt från ingen mindre än Elvis Costellos penna.
 • Los Lobos - Too Small Heart
  Kritikerfavoriter från Los Angeles tillbaka med nya albumet Gates Of Gold. Deras första med originalmaterial på hela fem år. Med sina rötter i allsköns rotmusik har gruppen ,som varit intakt i stort sett sedan genombrottet på 80-talet, gjort en sanslöst räcka bra album. Här ett av de rivigare spår från skivan.
 • Courtney Barnett - Nobody Really Cares If You Really Go To The Party
  Den 26-åriga rätt tuffa rocksångerkan och gitarristen Courtney Barnett har sina rötter i garage- och indierockscenen i hemstaden Melbourne, Australien. Nu i höst kommer en ny version av det debutalbum som gavs ut i mars. Ett livebesök i Göteborg på Stay out west i somras gav mersmak för att se henne på en Sverigeturné.
 • Steve Earle & The Dukes -  King Of The Blues
  Snart 40 år in i karriären gör Steve Earle för första gången ett album med klar prägel av blues. Terraplane är Steves 16:e album och hans countryrockstil känns igen på fler av spåren men nu med mycket mer munspel och med inspiration från texas-bluesmän som Mance Lipscomb och Lightnin´ Hopkins. På sin nyligen avslutade Sverigeturné presenterade Steve den här låten som en hyllning till den i våras avlidne B.B.King.
 • Marianne Faithfull -  Strange Weather
  Den brittiska sångerskan halkade in popbranschen på ett bananskal 1964 mestadels via sin dåvarande pojkvän Mick Jagger. Med sitt under många decennier stormiga liv är det ett stort under att Marianne Faithfull nu 50 år senare fortfarande är aktuell som live- och skivartist. Hon kan luta sig mot ett stort antal bra skivinspelningar och från titelspåret ur ett album utgivet 1987 gör hon på sitt oefterhärmliga sätt en tolkning av en Tom Waits-komposition.
 • El Vy - I Need A Friend
  Ett nybildat projekt kallat El Vy där Matt Berninger, sångaren från amerikanska The National, har slagit sig samman med Brent Knopf, känd som gitarrist i indierockbandet Menomena.
  Albumet Return To The Moon är lättillgängligt med rytmiska syntslingor. Den här förstasingeln ger tankar till 80-talsrock men också till Depeche Modes låtar.
 • Joan Armatrading -  Show Some Emotion
  Nu ute på en soloturné, som även tog henne till Sverige blir vi påminda om vilken enorm låtskatt denna idag snart 65-åriga brittiska singer/songwriter har. Hon har till dags dato gett ut 20 studioalbum och titelspåret från 1978 års album tillhör de allra bästa där produktionen signerad Glyn Johns stått tidens tand väl.