EU:s beslut om omfördelning en flopp

2:05 min

EU-ländernas beslut att omfördela 160 000 asylsökande mellan sig har hittills varit närmast en flopp.

Bara 160 migranter har bytt land och det går ytterst trögt.

Ungern, som sa nej till omfördelningen, har anmält det hela till EU-domstolen. Polen sade ja till beslutet men har med en ny regering backat ur.

Flera EU-parlamentariker är nu inne på att det måste bli hårdare tag för att faktiskt driva igenom omfördelningen. Danska socialdemokraten och europaparlamentarikern Christel Schaldermose är en av dem.

– Jag vet inte om det är en realistisk modell, men vi måste försöka se till att också Polen hjälper Europa i situationen som vi befinner oss i, säger Christel Schaldermose.

På frågan om omfördelningen har varit ett misslyckande som nu räddas med hjälp av piskan svarar hon att det främst rör sig om piskan.

– Jag tror det, piskan och moroten, men främst piskan. Men Polen och de andra, som sagt nej till omfördelningen, måste veta att om de inte hjälper till, kan inte EU hjälpa dem.

Till exempel skulle bidrag kunna dras in, stöd till jordbruket eller pengar som kommer ur strukturfonderna.

De fyra länderna Ungern, Tjeckien, Slovakien, Rumänien sade nej omfördelningsbeslutet, men blev överkörda. Polen däremot sade ja. Men sedan den nya regeringen tillträdde vill inte heller polackerna ta emot några asylsökande från andra EU-länder.

Politiker, som sitter i Europaparlamentet vill se påtryckningar, morot eller piska.

Liberalernas Cecilia Wikström vill gå varligt fram med ett land som Polen.

– Vi vet att det handlar om piskor och morötter, men jag skulle helst vilja förorda morrätter en lång stund, säger Cecilia Wikström.

Chefen för migrationsforskning på tankesmedjan EPC, European Policy Centre, Yves Pascouau, tror att det är för sent med stimulanser.

– Strategin med morot fungerar inte. Hårdare tag väntar mot Visegradländerna, säger Yves Pascouau.

På torsdag är det EU-toppmöte och flyktingkrisen och omfördelningen av asylsökande kommer då att behandlas. Att få tagna beslut att fungera är viktigt i en fråga som åter delar Europa i öst och väst.