Klimatavtalet i hamn

1:30 min

Ett globalt klimatavtal antogs på lördagskvällen på FN:s klimattoppmöte i Paris.

– Jag ser denna sal, och jag ser att reaktionerna är positiva. Jag hör ingen som sätter sig emot, sade Fabius och godkände sedan förslaget med ett slag.

Beslutet möttes med jubel, kramar och applåder bland mötesdeltagarna.

– Det känns omtumlande. Det har varit en lång process, säger miljöminister Åsa Romson (MP) till Ekot.

Avtalet innebär i korthet att målet för att begränsa jordens uppvärmning skärps. Den ska hållas "klart under" två grader och man ska göra ansträngningar för att klara 1,5 grader. De globala utsläppen ska ha nått sin högsta nivå "så snart som möjligt" för att sedan minska.

Avtalet börjar gälla år 2020 men globala översyner av hur arbetet går ska göras var femte år med start 2018.  Utvecklade länder ska också bidra med pengar till utvecklingsländernas klimatfinansiering.

Men de frivilliga nationella klimatplaner som 185 länder lämnat in till FN klarar inte ens tvågradersmålet. Avtalet innehåller inte heller något globalt utsläppsminskningsmål med siffror och årtal.

Reaktionerna är ändå övervägande positiva.

– Det här är ett oerhört stort kliv framåt. Världens alla länder säger tydligt med en röst att nu vänder vi blad mot en fossilfri, hållbar klimatframtid på jorden, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, i Ekots extrasändning.

– Otroligt skönt, hela kroppen slappnar av. Det blev en historisk framgång i Paris, världen tog sig samman. Det här är en högtidsdag för mänskligheten, säger Svante Axelsson på Naturskyddsföreningen.

Åsa Romson kallar avtalet för en "milstolpe". Hon säger till Ekot att Sverige egentligen hade velat mer, men i stort är även hon nöjd med texten.

– Den är inte den bästa men den är ändå tillräckligt bra för att verkligen ge ett ramverk, säger Romson.

USA:s utrikesminister John Kerry hyllade det franska ordförandeskapet och utgången av mötet i Paris.

– Vi har gjort det möjligt att ge oss ut på en ny färdväg, en hållbar färdväg. Helt implementerad innebär detta att vi kan utveckla en grön, ren ekonomi och undvika klimatkatastrofer.

Även Indiens högsta representant, miljöminister Prakash Javadekar, hyllar det nya avtalet.

– Detta är ett historiskt ögonblick. Vi har öppnat ett nytt kapitel i vår historia, ett kapitel som inger hopp. I dag har vi återförsäkrat framtiden för kommande generationer, säger Javadekar.