Regeringen svänger om Västsahara

1:41 min

Den svenska regeringen vill överklaga en färsk dom i EU-domstolen. Det handlar om ett handelsavtal mellan EU och Marocko med kopplingar till det ockuperade Västsahara. Frågan är känslig och innebär en omsvängning i regeringens linje.

Utrikesminister Margot Wallström ber överraskande via ett mail ledamöterna i Riksdagens EU-nämnd om stöd för att Sverige ska kunna ställa sig bakom kravet att överklaga EU-domstolens dom som kom i förra veckan.

EU-domstolens dom upphäver Marockos avtal om gynnsamma exportmöjligheter av jordbruks- och fiskeprodukter till EU.

Anledningen till domen är att det också omfattar Västsahara.

Marocko ockuperar sedan mitten av 70-talet Västsahara, som företräds av befrielsefronten Polisario. EU-domstolen hänvisar bland annat till FN:s avkolonialiseringsprogram och att det enbart är Västsaharas befolkning som har rätt att besluta om naturresurserna i landet.

Att den svenska regeringen vill överklaga EU-domen, som alltså är en stor framgång för Västsahara, är oväntat och en rejäl omsvängning i regeringens politik. 

Socialdemokraterna har kongressbeslut på att erkänna Västsahara och har länge arbetat för det, liksom Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Enligt vad Ekot erfar har EU-nämndens ledamöter bara några timmar på sig, senast klockan åtta ikväll ska svar ha kommit in.

Om Margot Wallström inte får riksdagens stöd kan hon inte fullfölja sin linje.

Domen har tagits av en lägre nivå i EU-domstolen som kallas Tribunalen, och domen kan överklagas till en högre nivå i EU-domstolen. Det är det som EU:s utrikesministrar ska ta ställning till i morgon i Bryssel.

Ekot har sökt utrikesminister Margot Wallström, men hon har avböjt att kommentera frågan.