Jesusbild skapar debatt

1:25 min

Just nu går debatten het på Furutorpsgatan i Helsingborg. Vad ska hänga på den gamla funkisväggen - Jesus eller Stampus? Vi frågar några konstvetare i stan hur de ser på saken. 

Den 70-åriga bilden på Jesus diskuteras i Helsingborg. Det keramiska verket ”Den goda herden” av Robert Nilsson från Lerberget, är fastmurad i tegelväggen i det hus som tidigare var Gustav Adolfs församlingshem på söder.

Den 1 april flyttar stadens studentföreningar in i huset och de menar att bilden måste bort eller döljas så att de inte förknippas med något religiöst.

Men kan man verkligen ta illa vid sig av att se bilden?

- Utan tvekan, det finns många bilder i samhället som stör oss på ett eller annat sätt, säger konsthistorikern Joacim Sprung som undervisar på Campus i Helsingborg. 

– Men vilka konsekvenser får det för resten av stans byggnader med olika symboler – ska de döljas, ska vi ta väck Magnus Stenbock till exempel?

Många Helsingborgare tycker att Jesusbilden ska vara kvar och att studenterna kan lära sig leva med den. Enligt Joacim Sprung kan Jesusbilden bli fuktskadad om man täcker över den hur som helst.

Det är staden som äger fastigheten och den finns med i stadens bevarandeplan. Enligt fastighetsdirektören Fredrik Hjort kommer även andra religiösa motiv i huset att täckas över.

Docent Ann-Charlotte Weimarck har arkitekturforskat i Helsingborg och hon menar att allt detta är konstverk som är en del av vårt kulturarv.

- Vi ska bevara vårt gamla kulturarv. Att som studentkåren nu vill hänga över någonting och sätta sitt Stampus ovanpå, det tycker jag är helt absurt, säger hon.

Vad säger då studentkåren Agora som också blir hyresgäst i huset?

- Vi har samma åsikt för att vi tror att det kommer bli bäst för alla våra medlemmar. Vi vill inte på något sätt få någon att känna sig exkluderad och tror därför att detta är den bästa lösningen. Flera andra studentorganisationer flyttar in och vi har en gemensam bild om det här, säger Johan Cederberg, ordförande i Samhällsvetarkårens Helsingborgssektion Agora.