Alirskolan blev det vinnande namnförslaget

1:21 min

54 namnförslag har lämnats in och i dag blev det klart vad den nya centrala högstadieskolan i Bollnäs ska heta. Skolans namn blir Alirskolan. 

Sammanlagt 70 förslag hade kommit in i onsdags när tävlingstiden löpte ut. Av de 70 förslagen är 54 namn unika. Kriterierna när det gäller namnet är att det ska vara hållbart över tid, tilltala alla åldrar, tydligt och det behöver inte vara platsfokuserat. Däremot ligger skolan på Alirgatan.

Elin Schönnings från klass 6B på Nyhamreskolan var en av de elva i juryn som bestämde namnet efter en sluten omröstning. 

– Det var svårt att bestämma sig för det var så många förslag men det blir bra. 

Hur känns det att börja i Alirskolan i höst?

– Roligt! säger Elin Schönnings.

Både klass 6A på Björktjäraskolan och 8:3 på Granbergsskolan hade lämnat in namnförslaget Alirskolan. De vinner 5000 kronor var i prispengar.

Alir är den gamla benämningen, ända sen vikingatiden, på södra delen av Hälsingland. Det betyder åland eller åtrakt och här finns den sydligaste tingsplatsen i Hälsingland och här antogs även Hälsingelagen år 1320. 
Och det här var något som klass 8:3 på Granbergsskolan hade lärt sig på historialektionen säger Maksat Asylbachev.

– Vi gick igenom vikingatiden och sånt. Det känns kul att få välja och bestämma.

Du går i åttan nu och kommer att gå sista året på Alirskolan. Hur känns det?

– Det är jätteroligt att få gå i den nya skolan.

Namnet på skolan har bestämts av en jury på elva personer. 

– Vi har haft en bra dag tillsammans i juryn med elever från olika skolor i vår kommun. Det känns jättebra att vi kommit fram till att den nya skolan ska heta Alirskolan, säger Kristoffer Lindberg (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.