Fler och fler politiska fångar i Ryssland

2:16 min

Antalet politiska fångar i ryska fängelser växer snabbt. Bara de senaste tre månaderna har ytterligare 39 lagts till listan på totalt 256 namn. För två år sedan fanns 52 namn på listan. I veckan dömdes Ildar Dadin till tre år för att ha demonstrerat.

När domaren Natalja Dudar i den ökända Basmannydomstolen i Moskva snabbt läser upp domen mot civilrättsaktivisten Ildar Dadin och fastslår domen tre års fängelse utbryter kaos i domstolen.

Dadins chockade vänner, familj och anhängare skriker i bestörtning och en del börjar gråta. De vägrar lämna rättssalen, lägger sig på golvet och släpas ut av poliser. En ung kvinna gråter och ropar ”vi älskar dig Ildar”. Utanför dörren till rättssalen samlas en grupp och skanderar ömsom ”avskum” ömsom ”fascister”.

Men den åtta minuter långa videon på Grani.ru s hemsida är inte tillgänglig för de flesta ryssar, utan blockerad i enlighet med drakoniska nya medialagar som också slår mot de sista fria utposterna på nätet.

Ildar är ännu en av ett rekordstort antal politiska fångar som dömts den senaste tiden. 256 finns totalt på en lista att jämföra med för två år sedan då de var 59. Bara de senaste tre månaderna har 39 nya namn lagts till listan, som förs av flera olika människorättsorganisationer, både i och utanför Ryssland.

Där finns geologiprofessorn och miljövännen Jevgenij Vitsjko från Sotji, som nu hungerstrejkar i protest och den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov dömd till 20 år. Men också 75-årige Vladimir Ijonov, som ligger på intensiven med hjärtproblem sen han nyligen dömts till tre års fängelse för sina enmannademonstrationer.

Motsvarande enmansdemonstrationer genomförde också Ildar. Han uttryckte sin åsikt, vilket han har rätt till enligt den ryska författningen, som han sa i domstolen:

– Jag är redo för fängelset, jag vill inte vara en del av att mitt land för krig i Ukraina och nu i Syrien. Jag kommer fortsätta kämpa mot dessa banditer som orättfärdigt dömt mig, sa Ildar innan han fördes bort.