Allt färre holländare sjukskrivs

1:51 min

Sjukskrivningarna i Sverige pekar brant uppåt de kommande åren och kan kosta 50 miljarder om året, mer än hela försvarsbudgeten. I Nederländerna däremot har man istället lyckats få ned sjuktalen dramatiskt.

Arbetsgivarna tvingas betala sjuklönen under två år för sina anställda.

– Jag fick allt mer smärta och kunde inte gå upprätt, berättar 29-åriga Rachel i nederländska Utrecht.

Hon hade så ont i ryggen att hon fick krypa på alla fyra hemma. Först vågade hon inte säga till sin chef på mjukvaruföretaget hur illa det var, men när Rachel tvingades steloperera två kotor var hon tvungen eftersom hon skulle vara sjukskriven nästan ett halvår.

Chefen och kollegorna visade sig väldigt stöttande och när Rachel väl kunde börja jobba igen så har hon fått ståbord och arbetstränat i sin egen takt.

Alla nederländska företag betalar sjuklön för sjukskrivna anställda under minst två år, oavsett om åkomman beror på något som skett på jobbet eller inte.

Om chefen eller företagsläkaren inte följer de statliga riktlinjerna så kan företaget åka på att betala ett tredje års sjuklön och en del av förtidspensionen.

Tack vare det här så har Nederländernas sjukskrivningar och förtidspensioneringar gått ned med runt 40 procent och företagen har tjänat pengar på kuppen.

– Det har varit en succé, anser Gerard Groten, som är direktör på arbetsgivareorganisationen AWVN. Förr glömde vi helt enkelt bort många anställda som var hemma sjuka.

Fast AWVN hoppas på förändringar framöver så att småföretagen bara behöver betala sjuklön under ett år.

På fackorganisationen FNV, som motsvarar LO i Nederländerna, så tycker Paul van den Boom att även om det finns enstaka exempel på arbetsgivare som tvingar sjuka till jobbet, så är systemet i grunden bra för att arbetsgivare och anställda tillsammans har ett ansvar rehabiliteringen, istället för staten.