#skummetihamre

Byborna i Hamre vill att räddningstjänsten utreder utsläppet

1:39 min

Boende i byn Hamre utanför Hudiksvall vill nu att kommunen ska utse Norrhälsinge räddningstjänst som ansvariga för att försöka få bort de skadliga ämnen som hamnade i brunnar efter en brand.

Ända sedan flera brunnar i byn förorenades av ett brandskum för snart ett år sedan har det varit oklart vem som ska ta ansvar för arbetet efteråt.

Kommunen pekade inledningsvis ut personen som bodde i huset som brann till ansvarig, men Länsstyrelsen sa i sitt beslut att han inte är det.

Nu har byborna gjort en skrivelse där de vill att kommunen pekar ut räddningstjänsten som ansvariga. 

– Det vi begär är att kommunen ålägger räddningstjänsten att stå för provtagning och sanering. Detta eftersom de sprutade skummet, så vi tycker att de är ansvariga, säger Daniel Åhs, som bor i byn. 

Under P4 Gävleborgs granskning under hösten tyckte Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala universitet att byborna borde begära att kommunen som tillsynsmyndighet gör räddningstjänsten till ansvariga. Då måste kommunen titta på ansvarsfrågan en gång till.

– Vill man ha ett klargörande så sak man förelägga räddningstjänsten. Då rör det inga enskilda som drabbas, det rör en myndighet, och man får en intressant fråga belyst, sa Jan Darpö då. 

Och just det vill alltså byborna att kommunen gör. Flera av hushållen använder fortfarande inte vattnet, eftersom de är oroliga för vad som finns i det.

De vill bland annat att räddningstjänsten ska se till att en miljöteknisk utredning görs av utsläppet, och att prover tas i alla brunnar.

– Vi bär ju fortfarande vatten i dunkar. Det vill vi gärna slippa. Vi vill få en lösning på det och ta nästa steg, för att få någon rättvisa.