Ministern om familjen Ahmadi: Både arbetstagare och arbetsgivare har ansvar

1:36 min

Nu kommenterar socialdemokratiske justitie- och migrationsministern Morgan Johansson det uppmärksammade fallet med familjen Ahmadi i Uppsala som ju ska utvisas till Iran för att pappan i familjen tjänat 180 kronor för lite i månaden under fem månader.

Efter mer än fyra års skolgång och arbete i Sverige har Migrationsverket bestämt att de ska utvisas – och så här säger Morgan Johansson om beslutet att familjen ska tillbaka till Iran.

– Jag kan ju inte uttala mig om enskilda fall och särskilt inte när det det är överklagat. Men man hamnar i sådana här situationer alldeles oavsett var man drar gränserna. Annars så finns det en risk att arbetsgivare systematiskt börjar utnyttja det här förhållandet, säger han.

Familjen Ahmadi från Uppsala ska alltså utvisas till Iran efter mer än fyra år i Sverige – och orsaken är att pappan Mehdi Ahmadis lön under fem månader låg under kollektivavtalsnivån.

Att han jobbat med lön som legat över nivån i kollektivavtalet i nära fyra år spelar ingen roll. Enligt Migrationsverket ska familjen utvisas, trots att det är dem reglerna är till för att skydda.

– Ja, så ser ju regelverket ut som sagt och jag tycker då att man har ett ansvar både som arbetsgivare och som arbetstagare att känna till reglerna och veta vad det är som gäller, så att säga, säger Morgan Johansson.

En utredning är redan tillsatt, enligt Morgan Johansson, där fokus ligger på hårdare kontroller och mer sanktioner mot arbetsgivare. Men trots att många röster höjts som tycker att det är orimligt att familjen Ahmadi ska utvisas på grund av arbetsgivarens misstag, så vill Morgan Johansson i dag inte säga något om huruvida den delen av reglerna kan komma att ändras.

– De är till för att förhindra lönedumpning och båda har ett ansvar, både arbetsgivaren och arbetstagaren för att de reglerna följs. Sedan hur de ska tolkas i de enskilda fallen, det är upp till domstolarna, säger han.

Riksdagsledamoten Agneta Gille (S) från Uppsala län har reagerat på rapporteringen och skriver nu till justitieministern.

– När det blir så fel av ett misstag, som sen rättats till, då känner jag att jag måste göra något, säger Agneta Gille (S) riksdagsledamot från Uppland.

Liberalernas riksdagsledamot från Uppsala län, Maria Weimer, tycker att regelverket för arbetskraftsinvandring behöver ses över. Det var Liberalerna som tillsammans med de andra allianspartierna och miljöpartiet införde reglerna för arbetskraftsinvandring. Men familjen Ahmadis fall visar på brister, säger hon.

– Det får inte vara så att människor kommer i kläm för att systemet är för stelbent, säger Maria Weimer (L).