Danmark: Sverige upphäver asylrätten

2:02 min

Sverige upphäver asylrätten och skadar samarbetet över Öresund. Så kommenterar Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen Sveriges planer på att införa id-kontroller med transportöransvar i början av nästa år.

– Nu fattar man beslut som i praktiken upphäver asylrätten för flyktingar utan id-handlingar, och som också har beklagliga konsekvenser för Öresundsregionen, sa Lars Løkke Rasmussen efter årets sista partiledardebatt i Folketinget i går eftermiddag.

Sveriges planer på transportöransvar, att transportbolagen tvingas att sortera bort alla som saknar id-handlingar innan tågen går från Danmark över sundet till Sverige, kan enligt statsministern allvarligt skada integrationen i regionen när de nära 20 000 svenskar och danskar som varje dag jobbpendlar över sundet riskerar att få tre gånger så lång pendlingstid.

– Vi har kämpat hårt och investerat miljarder i det här integrationsprojektet som Sverige nu rullar tillbaka, och det beklagar jag, sa Lars Løkke Rasmussen.

Kritiken från danska regeringen är hård och trappas nu upp för varje dag. Och det man är rädd för är att flyktingar som nekas inresa för att söka asyl i Sverige, kommer bli kvar i Danmark.

– Danmark vill inte att ta över de asylsökande som Sverige inte vill ha och inte heller svensk asylpolitik, sa statsministern tidigare under dagen i det danska Folketinget. Och därför är man, meddelade han, nu redo att agera vid tyska gränsen.

För trots den danska kritiken mot Sverige, så kommer Danmark inte tveka att införa samma regler vid sin gräns mot Tyskland, sa Lars Løkke Rasmussen.

– För nu handlar det om att hantera den verklighet vi lever i, sa den danske statsministern.