Allt fler unga testar e-cigaretter och en av anledningarna kan vara att vem som helst kan köpa

1:39 min

Allt fler unga har provat e-cigaretter, det här visar en ny rapport. I dag finns det inga regler för vem som får köpa e-cigaretter.

I år var det 30 procent av killarna i nian som någon gång använt e-cigaretter, förra året var det 25 procent, enligt en rapport från Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysnig, CAN. 

Av tjejerna i nian var det 23 procent som någon gång använt det och förra året var den siffran 20 procent.

På gymnasiet var det 36 procent av killarna och 26 procent av tjejerna som använt e-cigaretter någon gång, vilket kan jämföras med förra året då det var 26 och 21 procent, det här enligt rapporten Skolelevers drogvanor 2015 från CAN. Det är andra året i rad som CAN har frågat svenska skolelever om deras användning av e-cigaretter.

E-cigg riktar sig till unga

Smart Ungdom, som arbetar drogförebyggande med fokus på tobak och tidiga alkoholdebuter, tycker att e-cigaretter och reklamen för dem riktar sig till unga personer.

Organisationen vill att det ska finnas en åldersgräns, vilket det inte gör i dag. 

– För att unga inte ska kunna köpa det hur lätt som helst, säger Marcus Nilsson som är förbundsordförande på Smart Ungdom.

"Vi tycker absolut att det ska finnas en gräns"

Anders Kjellberg som är intensivvårdsläkare och medicinsk rådgivare för ett företag som säljer e-cigaretter säger att de inte riktar sig till unga personer utan till medelåldersrökare.

– Vi tycker absolut att det ska finnas en 18 års åldersgräns för detta, säger han.

Anders Kjellberg säger att han har svårt att kommentera om reklam för e-cigaretter generellt riktar sig till unga eftersom företaget själva inte riktar någon reklam mot unga.

Jag vill påstå att i början så var det nog väldigt mycket fokus på läckra smaker och då kunde man mer tydligt sett ett fokus mot unga människor.

– Men man börjar som företag ta ett större ansvar, tycker Anders Kjellberg. 

Därför kan minderåriga köpa e-cigaretter

I dag finns det inga regler kring vem som får köpa e-cigaretter, alltså kan vem som helst köpa det. Men ett ärende i Högsta Förvaltningsdomstolen kan ändra på det. 

Medan ärendet pågår så har domstolen sagt att det inte ska bli något försäljningsförbud och därför finns det inga regler om vem som får köpa e-cigaretter.

Det finns två sätt som det här ärendet kan sluta på:

1. E-cigaretter med nikotin ses som läkemedel och då blir det försäljningsförbud för e-cigaretter med nikotin.

2. Domstolen säger att det inte är ett läkemedel och då hamnar det under tobaksproduktdirektivet. Då kommer kanske hanteringen av e-cigaretter att styras av tobakslagen eller en särskild lagstiftning.

Högsta Förvaltningsdomstolens beslut kommer förmodligen i år eller början av nästa år.