Alliansen vill skicka Gripen-plan mot IS

0:59 min

Allianspartierna är överens om att de vill att Sverige ska kunna skicka Jas Gripen-plan till Syrien och Irak. I morgon ska regeringen komma med ett slutbud om detta, enligt uppgifter till Ekot.

Förhandlingarna mellan regeringen och alliansen fortsätter om i vilken utsträckning Sverige ska delta i kampen mot terrororganisationen IS.

- Vi vill att Sverige deltar med det som det finns behov av och nu har det ställts önskemål både från USA och Frankrike om att Sverige ska delta med bland annat flygstridskrafter. Det kan handla om antingen spaningsinsatser eller beväpnade insatser. Jag tycker inte det finns skäl att säga att vi vägrar det ena eller det andra utan, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

De fyra allianspartierna är nu överens om att Sverige ska kunna bidra med Jas Gripenplan i kampen mot IS. Förhandlingarna med regeringspartierna är nu i ett slutskede. Enligt uppgifter till Ekot ska regeringen komma med ett "slutbud" i morgon.

Senast Sverige ställde upp med Gripen-plan i en internationell insats var i Libyen år 2011. Då användes planen för spaning och fick inte attackera mål på marken, men Jan Björklund vill den här gången inte utesluta väpnade insatser från Sveriges sida. Och insatserna ska kunna ske i både Syrien och Irak.

- Vi talar om både syriskt och irakiskt territorium med största sannolikhet, säger Jan Björklund.

Ekot har sökt regeringens företrädare för en kommentar utan resultat.