Ett viktigt steg till mot fred i Colombia

2:00 min

Colombias regering och Farc-gerillan har gjort en överenskommelse om rättvisa och upprättelse för offren i den väpnade konflikten. Parterna förhandlar i Havanna på Kuba, och ett fredsavtal väntas bli klart senast i mars nästa år.

– I och med det här avtalet så närmar vi oss en hållbar och verklig fred, som innebär slutet på det blodiga krig som trasat sönder Colombia, sa Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez på presskonferensen i Havanna på tisdagen.

Fredsförhandlingarna på Kuba har pågått i tre år, och nådde ett genombrott i september i år, när president Juan Manuel Santos och Farcs ledare Timoleón Jimenez skrev under ett preliminärt avtal om rättvisa och upprättelse för konfliktens offer.

Det är detaljerna i det avtalet som nu presenterades i Havanna.

Bland annat står det nu klart att både Farc-gerillan och militärer kommer ställas inför rätta i särskilda domstolar, och få högst åtta år som kommer avtjänas utanför fängelset, men inte i frihet. Exakt hur tiden som frihetsberövad ska avtjänas avgörs från fall till fall.

Utöver rättsprocessen ska Farc-gerillan också erkänna sina brott och be om ursäkt i offentliga ceremonier på en del av de platser som drabbats hårdast av konflikten.

En annan viktig punkt som presenterades handlar om hur de drabbade i konflikten ska identifieras och kompenseras. Gerillan lovar att man ska återlämna mark och egendomar som tagits illegalt. Internflyktingar ska kunna återvända till sina hem. En särskild kommission ska upprättas för att söka efter försvunnas kvarlevor.

Konflikten i Colombia har pågått i 60 år och hundratusentals människor har dödats, försvunnit, kidnappats och våldtagits. Miljoner colombianer har drivits på flykt. Många betonar att fredsavtalet inte är slutet på konflikten utan början på en komplicerad post-konflikt, där olika politiska och ekonomiska intressen ställs mot varandra.

En folkomröstning om fredsavtalet kommer hållas i vår. Själva avtalet ska skrivas under senast i mars nästa år.