Nätaktivister avslöjar andra - men inte vilka de själva är

2:28 min

De lägger ut namn och foton på ryska stridspiloter som just nu attackerar mål i Syrien. De finns i flera länder, men deras grundare är från Ukraina. InformNapalm vill få fler att strida med hjälp av sociala medier. Men sina egna namn vill de inte avslöja. 

Grundaren kallar sig Roman Burko.

– Ärligt talat är det en pseudonym, jag arbetar inte eller skriver under mitt riktiga namn. Det är av säkerhetsskäl, inte för att vi är rädda, men vi vill skydda våra familjer. Och vi vill förhindra attacker mot vår nätsajt, säger han.

InformNapalm grundades av Burko i Ukraina, som ett sätt att föra cyberkrig mot det alla medlemmar ser som den ryska aggressionen mot grannlandet, först i och med annekteringen av Krimhalvön och senare det aktiva militära stödet till utbrytarna i Donbass.

Burko har själv rötter i östra Ukraina och i Ryssland. Medlemmarna i InformNapalm finns i flera länder. Texterna finns på tyska, engelska, ryska, polska, rumänska och spanska bland annat. En volontär har nyligen börjat översätta texter till svenska från Sverige.

– Han anmälde sig som frivillig för bara tre månader sedan och är mycket aktiv, säger Roman Burko.

De detaljerade uppgifterna om ryska soldaters närvaro nu i Syrien och tidigare i Ukraina hittar volontärerna via sociala medier och öppna källor. De kartlade rysk fartygstrafik till Syrien via Bosporen via fartygsregister och foton.

Men det är InformNapalms ultimatum till de ryska piloterna i bombplanen, som väckt starkast reaktioner. De utför ju bara order, är en invändning. Roman Burko och InformNapalm anser tvärtom att alla har ett personligt ansvar. Från Kreml kom hårda ord från Vladimir Putins pressekreterare, berättar Roman Burko.

– I princip från första dagen sa Peskov att den ryska säkerhetstjänsten kommer ta ned våra sidor. Men tack vare att en del av våra volontärer är enormt talangfulla när det gäller IT-säkerhet och så har vi lyckats skydda vår server från den enorma maskin som Kreml är.

Han hävdar också att eftersom de ryska piloterna deltar i bombningar av civila mål och inte alls bara IS-terroristers fästen, så är det legitimt att publicera deras namn.

Från Syrien har de fått nya volontärer, som också förser dem med videor, som sägs visa hur de ryska attackplanen slagit mot civila mål när det sagt vara IS-mål.