Äldre luras på pengar av falska "barnbarn"

1:40 min

Polisen i Gävle fick på tisdagskvällen in två fall av så kallade "barnbarns"-bedrägerier mot två äldre personer. I båda fallen ringde en mansröst och uppgav att de var barnbarn till de äldre männen.

Gärningsmannen lyckades lura av båda männen deras kontokort och i ett av fallen även kontanter. En av männen blev också av med ett större belopp från sitt konto. 

Båda männen som blev utsatta för tisdagens bedrägerier är 89 år.

– Det är ju fult att göra det. Ofta kan de inte försvara sig heller mot de personerna, säger Stig Norin i Gävle. 

Polisen uppmanar nu äldre personer och deras anhöriga att vara uppmärksam på att det kan ringa personer som uppger att de är en vän eller en släkting och behöver låna pengar. 

– De är otroligt skickliga på att lura av äldre pengar, egendom och kontokort. Är det så att man får ett samtal så ska man kontakta sina anhöriga, och själv ringa upp och fråga om barnbarnet vill låna pengar? Så att man inte bara lyssnar på den som ringer, säger polisens presstalesman Mikael Hedström. 

88-åriga Sten Larsson kommer gående med sin rullator över Stortorget i Gävle tillsammans med sin hustru. Han är mest orolig för att bedragare ska söka upp honom hemma. Han har tänkt igenom vad som skulle kunna hända för att vara förberedd. 

– Man måste träna i förväg, vad ska jag säga och göra. Det går bra när frugan är hemma, men när hon är borta är jag helt ensam och praktiskt taget försvarslös, säger han.