Nej till svensk Gripeninsats mot IS

1:37 min

Regeringen beslutade i dag att erbjuda Frankrike militära flygtransporter i kampen mot terrororganisationen IS, men det blev ett nej till allianspartiernas förslag om att skicka Gripenplan.

Efter terrorattackerna i Paris begärde Frankrike militär hjälp av övriga Eu-länder i kampen mot IS.

Sveriges svar blir nu att Frankrike får utnyttja 50 till 100 flygtimmar med de stora transportflygplan, C-17, som Sverige äger tillsammans med flera andra europeiska stater.

– Vi är glada att vi har kunnat komma överens med oppositionen – utom på en punkt – vi beklagar att enigheten bröts på grund av en punkt som beskriver vår insats, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Paketet som Sverige erbjuder beräknas kosta 40 miljoner kronor och har välkomnats av Frankrike berättade utrikesministern på presskonferensen.

Sverige ska dessutom fortsätta med sin insats i Mali genom att skicka ett Herkulesplan till Minusma-insatsen.   

– Vi kommer utvärdera och bedöma om vi i ett senare skede ska bidra med ytterligare insatser – det här är ett första paket för att få effekt så fort som möjligt, säger försvarsministern Peter Hultqvist (S).

Den borgerliga oppositionen har inget emot insatserna, men tycker Frankrike borde fått mycket mer hjälp av Sverige. Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark.

– Vi tycker stödet är otillräckligt, det här är inte vad vi hade förväntat oss, säger han.

De borgerliga partierna hade gemensamt föreslagit att Sverige skulle erbjuda spaningshjälp i Syrien genom Jas Gripenplan - något som hade inneburit konkret hjälp i konfliktens centrum. 

– Sverige överlåter på andra länder i Europa att göra det svåra, tunga jobbet medan vi gör nåt annat, säger han.