Allt fler tar automatkörkort

3:39 min

Det blir allt vanligare att ta körkort för enbart automatväxlad bil, nu sker var tionde uppkörning i Sverige i en automatväxlad bil och det är en fördubbling på två år, enligt Trafikverket. Andelen väntas fortsätta öka i snabb takt.

Charlotte Pope är elev på en körskola i Stockholm och en av många som väljer att at körkort för automatväxlad bil.  

– Min syster tog automatkörkort och eftersom jag är väldigt gravid var det lite av en tidsfråga, tänkte jag att det skulle vara en snabbare väg, säger hon.

Charlotte Pope hoppas att hinna ta sitt körkort innan bebisen kommer och om hon klarar uppkörningen får hon ett körkort där det står att hon bara får köra automatväxlade bilar.

Genom att slippa lägga lektionstimmar på att öva dragläge och start i backe hoppas hon också att spara pengar.

– Det är väldigt dyrt, så det handlar om det också. Jag kan bara ta lektioner på körskola, säger hon.

På körskolan där Charlotte Pope går ökar intresset stadigt för att ta automatkörkort", säger ägaren Teresa Alfonso.

– Av våra tolv bilar är nu tre automatväxlade, så det är 25 procent som kör automat. Det är ganska mycket, säger hon.

Enligt Teresa Alfonso finns det ingen skillnad mellan andelen män och kvinnor som väljer att ta automatkörkort och inte heller bland olika åldrar.

– Bland yngre är det många som väljer automat eftersom mamma och pappa kör det, då blir det naturligt eftersom de ska övningsköra hemma. För äldre handlar det ofta om att de vill spara tid och pengar, säger hon, säger hon.

I Trafikverkets statistik är utvecklingen tydlig. På två år har andelen uppkörningar med automatväxlade bilar fördubblats och hittills i år utgör de drygt 10 procent, vilket motsvarar 24 000 uppkörningar.

P-O Nilsson är verksamhetsutvecklare på Trafikverkets Förarprov och han räknar med en fortsatt ökning.

– Tittar man på nybilsförsäljningen så blir det fler och fler automatbilar. Och hybridbilar och elbilar, de är ju ofta automatväxlade, säger han.

På Trafikverkets enhet för förarprov finns ingen åsikt om huruvida det är bättre eller sämre att elever väljer automatkörkort, men för kunna möta efterfrågan vill Trafikverket veta mer om varför intresset ökar.

Statens väg och trafikforskningsinstitut har fått i uppdrag att dra igång ett forskningsprojekt som börjar i januari. Då kan man också göra prognoser, men när P-O Nilsson får gissa tror att det inte dröjer många år innan fler än hälften av eleverna väljer automatkörkort.

–  Om en fem, tio år, säger han.

Men att ta körkort för enbart automatväxlade bilar har naturligtvis begränsningar. Det går inte att låna vilken bil som helst och många arbetsplatser har manuellt växlade bilar.

Begränsningarna gör att körskoleeleven Johan Darin inte har övervägt att ta automatkörkort.

– Det handlar om frihet. Att kunna låna bil av kompisar också. Med bara automat blir man väldigt begränsad, säger han.

Teresa Alfonso, som driver en körskola, tror däremot att på sikt kommer så gott som alla bilar vara automatväxlade och hon tror att de flesta nya bilförare kommer att välja automatkörkort. Hon välkomnar utvecklingen, även om den innebär färre sålda lektioner per elev och säger att det är ett säkrare sätt att lära sig att köra bil.

–  Ja, tänk på att du slipper på den tredje pedalen och kan fokusera på trafiken istället. Det är klart att det blir säkrare, säger hon.

Men en del säger att det blir mindre körglädje med automat?

– Porsche tillverkas också med automat. Betyder det att körglädjen går förlorad? Nej det gör det inte, säger hon.