Filmpremiär

Vad är grejen med Star Wars?

I dag har filmen "Star Wars - The force awakens" världspremiär. Försnacket har slagit rekord i sociala medier och filmen spås slå alla tänkbara kassarekord. Men vad är grejen? I vad ligger storheten?

Miljontals förväntansfulla fans vallfärdar i dagarna till biografer världen över för att se den sjunde delen i rymdsagan "Star Wars" - "Stjärnornas Krig". Filmserien som tog sin början på vita duken 1977, med historien om hur Luke Skywalker ansluter sig till rebellerna och slåss mot det onda galaktiska imperiet.

Men vad är det i den här historien som gör att den tilltalar så pass många, och fortsätter locka ny publik?

Det är ett epos. Ett klassiskt epos, tänk Homeros - tänk Star, säger Linda Hedenljung som till vardags är reporter på Östersunds-Posten.

Star Wars har funnits i mitt undermedvetna hela mitt liv. Jag är född 1976 och jag gillade det innan jag ens hade sett filmen. När jag tittar på filmerna känns det som julafton när man var liten, säger illustratören och boendehandledaren Henrik Myhrdén och fortsätter:

Du säger att det är sjunde filmen, men för mig är det här den fjärde filmen.

Henrik syftar till att han har svårt att räkna med de tre filmerna som producerades från 1999 till några år på 2000-talet, vilka utspelar sig innan original-trilogin.

Både Henrik och Linda är väldigt peppade inför kvällens premiär.

Jag är bara lite upprörd att jag inte går på den tidiga föreställningen, säger Linda Hedenljung.