Debattklimatet i Kumla: "Ett opassande beteende"

4:58 min

Det infekterade debattklimatet i fullmäktige i Kumla kommun är också ett bekymmer för det Socialdemokratiska partiet i länet.

I går berättade vi om hur fullmäktiges ordförande, Socialdemokraten Dan-Åke Moberg tillrättavisade Kristdemokraten Per Holm under måndagens möte i kommunfullmäktige.

Lena Baastad som är Socialdemokraternas distriktsordförande menar att det här är ett beteende som inte passar sig.

– Dels så ska man väl ha respekt för att vi inte har sett hela sammanhanget, vi vet inte vad om har hänt varken före eller efter det här klippet. Men när jag tittar på bara klippet så tycker jag att det inte är ett okej beteende från fullmäktiges ordförande, säger hon.

Lena Baastad säger att hon tycker att ordförande i kommunfullmäktige har ett ansvar för att föra ett samtal framåt, men att hon inte tycker att det gjorts på rätt sätt i just den här situationen.

– Många påverkas av debattklimatet och det är avgörande för om de ska våga gå upp i talarstolen eller inte. Och det här agerandet kan jag förstå att man blir osäker.

Hon tror också att det förekommit flera parter som inte har agerat helt rätt i kommunfullmäktige och att det inte bara är Dan-Åke Moberg som är ansvarig för den hårda tonen i salen. Lena Baastad har haft ett samtal med Dan-Åke Moberg om händelsen och han har då själv medgett att han uttryckt sig klumpigt och att hans mening var att föra samtalet framåt.

– Så som kommunfullmäktige fungerar har vi en spänst i debatten, men det finns en stor respekt för varandra. Och just här har nog just respekten saknats, säger Lena Baastad.

–Ju hårdare ton vi förtroendevalda har mot varandra, desto hårdare blir tonen från allmänheten, så det här är viktigt att tänka på av flera anledningar.