Avhopparverksamhet utökas till hela landet

2:37 min

Ett fyrtiotal män har hoppat av från grova kriminella gäng genom en pilotverksamhet inom Stockholmspolisen som har pågått under tre års tid. Efter årsskiftet ska avhopparverksamheten bli enhetlig i sin utformning över landet.


En av de avhopparna är Spider. Han lämnade ett grovt kriminellt gäng för att få ett vanligt liv.

–Det var en jävla omvändning, från att ha varit yrkeskriminell, leva dag in, dag ut som kriminell med droger, så helt plötsligt ska jag bli en del av samhället då. Och det är en grej som skrämmer många som håller på med droger och kriminalitet, det där med att bli en del av samhället för man har alltid varit avvisad, säger Spider.

En av vändpunkterna var när hans mamma visade hur smärtsamt hans kriminella liv var för henne.

– Min mamma sa till mig: Jag har överlevt cancer, men du kommer att bli min död. Så stressat jobbigt var det för henne att se sin son spåra ur och hålla på. Där tror jag att jag vaknade, jag fattade.

– Man vill inte bli sin mors död, det är ingen hederlighet nånstans, att stressa ihjäl sin egen morsa.

De som vill hoppa av från gängen är mellan 20 och 35 år och har varit medlemmar i gäng som Hells Angels, Bandidos och Black Cobra.

Kommissarie Mikael Hiljegren är samordnare för avhopparverksamheten vid polisen Region Stockholm.

–Det är ingen stor verksamhet, ungefär 14-15 stycken per år, cirka 40-tal runda slängar, säger Mikael Hiljegren.

Anledningen till varför man vill lämna gänget kan variera.

– Det är lite olika, det är inte helt ovanligt att de blivit utsatta för våld själva och därmed blivit skrämda och rädda och vill lämna gänget, säger Mikael Hiljegren.

Det är en handfull av de 40 avhopparna som återgått till kriminalitet som att de rökt hasch, men ingen har, enligt polisen gått tillbaka till gängen.

Inom polisen pågår just nu ett arbete om hur avhopparverksamheten ska utvecklas för att bli mer enhetlig över landet. Den som vill lämna ett kriminellt gäng behöver ofta flytta från hemorten menar Mikael Hiljegren.

–I många fall är det ganska viktigt med miljöombyte, att komma bort från sin hemmiljö där man har gänget och alla killarna som är kriminella, för annars är risken stor att man dras in där igen.

Polisen ställer inga krav på att avhopparen ska lämna uppgifter om sitt kriminella liv. Inledningsvis flyttas den som lämnat gänget till ett skyddat boende. Därefter placeras de på en annan ort i Sverige och på längre sikt ska de försöka få ett arbete och en bostad. Det viktigaste för att lyckas med avhoppet är att den före detta gängmedlemmen har bestämt sig, enligt Mikael Hiljegren.

– Det vi förväntar oss är att man är motiverad att vilja lämna. Är man inte det blir det väldigt svårt. Det blir motstånd på vägen, allt landar inte på en gång, bostad, arbete och drogproblem, de kommer stöta på motstånd hela tiden. Vi försöker sopa och curla lite granna för att det inte ska bli stort motstånd. Men det tar sin tid, säger Mikael Hiljegren.

För Spider har vägen till det nya livet gått bra. Han har ett riktigt jobb, en bostad och han har nu en egen familj.

– Jag är glad varje dag jag vaknar och öppnar ögonen idag. Att jag har min fru och vaknar upp med henne, så bor man i en skön lägenhet som är fräsch och nyrenoverad. Ibland när man vaknar upp kan man ligga och tänka, fan det har lagt sig, det är bra nu.

För några månader sedan föddes Spiders tvillingdöttrar. När jag är där på besök är den ena dottern vaken och ligger och jollrar i Spiders famn.

– Och nu vaknar jag ju inte själv utan nu vaknar jag av skrik av barn, det är häftigt som fan. Det är ju något jag aldrig trodde att det skulle ske. Men det skedde, säger Spider.