Billigare byggande med nytt byggsätt

1:41 min

Kommunägda Stockholmshem prövar så kallad delad entreprenad som ett sätt att pressa byggkostnaderna. Det handlar om är fyra punkthus i Solberga i södra Stockholm.


Det innebär att Stockholmshem anlitar ett konsultbolag och själv är byggherre, istället för att ge uppdraget till något av de stora byggbolagen.

– Den stora skillnaden är ju att vi handlar upp det här på delad entreprenad, och vi har alltså 25 stycken olika entreprenörer i det här projektet, säger platschefen Thomas Wallefelt.

– Vi samordnar dom och ska försöka planera så att det här blir ett projekt där produktionen framlöper störningsfritt.

Påverkar det byggtiden också?

– Ja. Det påverkar både byggtiden, kvaliteten och kostnaden.

Delad entreprenad, eller Construction Management, som använts i Solberga innebär i korthet att Stockholmshem anlitat en konsultfirma för att direkt upphandla de företag som genomfört olika delar av bygget.

Därmed har man hoppat över att anlita ett stort bolag som sedan i sin tur anlitar mindre bolag. Målet är både att öka konkurrensen och pressa kostnaderna.

Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margrethe Livh säger att sätt som kan sänka kostnaderna är väldigt intressanta eftersom de i sin tur kan komma att leda till rimligare hyror i nyproducerade bostäder. Och så här säger ett par av de nyinflyttade.

– Jag är två veckor gammal här, säger Maria Sundberg.

Hur känns det?

– Ja, det är jättetrevligt. Jag har världens bästa vy över Stockholm när jag kliver upp på morgonen. Jag bor längst upp.

– Jag tycker att det är väldigt centralt, det är ju nära Telefonplan, säger Royah Aracteh.

– Allting är väldigt bra där inne. Allt är nytt och fräscht, och det känns bra att jag är den första som bor där.

– Jag har ju bott här i Solberga innan jag flyttade hit, så att det känns som hemma.

Det är ditt område?

– Ja, det är mitt område.