Putin: Rysk militär var i Ukraina

1:57 min

Årets presskonferens med Vladimir Putin handlade mest om inhemska frågor. Först sedan direktsändningen var över gav sig Putin in i den förestående amerikanska presidentvalkampanjen.

– Han är utan tvekan en färgstark talangfull person, men det är inte vår sak att bestämma utan de amerikanska väljarna. Men han har sagt att han vill ha solidare fördjupade relationer med Ryssland och det välkomnar så klart vi, sa Vladimir Putin om den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump.

Årets presskonferens hade annars få frågor från utrikeskorrespondenter. En amerikansk, en georgisk, en turkisk och samme ukrainare från nyhetsbyrån Unian, som förra året.

Han frågade om inte den ukrainska fångna helikopterpiloten Nadja Savchenko och fängslade regissören Oleg Sentsov kan växlja mot ryska krigsfångar.

Något svar på det kom inte, men däremot sa presidenten för första gången klart ut att rysk militär varit i Ukraina, något som tidigare helt förnekats.

De förväntade konflikthärdarna fanns med, ännu en gång fick Turkiet höra om dolkstöten i ryggen, för att de sköt ned et ryska stridsplanet. Än en gång kritiserade Putin att ingen ursäkt kommit.

Inför fredsmötet om Syrien sa Putin att den ryska planen är lik den amerikanska planen för fred. Han lovade att stridsinsatserna inte kommer drabba ryssar ekonomiskt.

Flera förhoppningsfulla journalister hade åkt långt för att få en chans att ställa en fråga.

En av dem var Anna Lenitj från sibiriska Khanty Mansisk. Hon ville fråga om en bro.

– Det är ett väldigt väldigt viktigt projekt för vi har bara en bro och den är gammal, en investerare är beredd, men han behöver finansiellt stöd från federala myndigheter, sa Anna.

Men trots sitt flaggviftande fick hon aldrig chans att ställa sin fråga.