Nya städer i Afrika ska klara rekordsnabb urbanisering

2:33 min

Afrika har världens just nu snabbast växande befolkning. För att klara det ökande trycket på jobb och bostäder planerar flera länder runt om på kontinenten att bygga helt nya städer.

Några mil utanför Senegals huvudstad Dakar ligger ett av de nya stadsbyggena som är på gång.

– Det där ska bli nya bostäder, säger Achille Coly och pekar mot några halvfärdiga huskroppar bakom de höga byggkranarna.

– Fyra- och åttavåningshus, och så ett fyrstjärnigt hotell, köpcentrum, idrottsplats: det här är ett projekt på lång sikt, säger Achille Coly som vaktar ingången till ett av alla byggen på slätten som ska omvandlas till Senegels nya storstad.

Huvudstaden Dakar ligger på en halvö och har inte plats för fler människor, företag och trafik.

Den nya staden i Diamniadio ingår i regeringens nya ekonomiska plan för Senegal, för att modernisera landet och skapa tillväxt. En ny industripark ska locka hit både inhemska och utländska företag, tolv av landets ministerier flyttar hit, ett nytt universitet öppnar, och den nya flygplatsen ska bli en av Afrikas största.

Och Senegal är inte ensamt om ett sånt här megaprojekt. Planering eller redan påbörjade byggen av helt nya satellitstäder finns också i Nigeria, Ghana, Kenya, Tanzania och Angola.

Enligt FN kommer hälften av befolkningen i Afrika att bo i städer inom 15 år. Det är den snabbaste urbaniseringen i världen. De nya stadsbyggena ska hjälpa till att klara av den växande stadsbefolkningen och inflyttningen från land till stad, samt bidra till den verkliga framtidsfrågan i Afrika - att skapa jobb.

– Varje dag står det mellan 3-400 man här och köar hoppas på ett påhugg över dan på bygget, säger Achille Coly.

Han liksom regeringen i Senegal hoppas att den nya staden med plats för många företag och stor servicesektor även ska skapa fler jobb på lång sikt. Regeringen räknar med 200 000 arbeten bara under byggnadsfasen.