Markus Butkereit tror på misstag i konst

2:32 min

Ikväll, fredag, på Göteborgs Konsthall har Berlin-baserade konstnären Markus Butkereit vernissage. Misstagens roll i att forma sina konstverk är viktig för honom. Han ställer sig också frågan: Hur doftar gammalt papper?

– Det luktar "inte nytt", och jag gillar verkligen det. Jag kan inte precis få sådana dofter från internet, säger Markus Butkereit.

Konstnären Markus Butkereit visar papper från Rundqvists Boktryckeri, där de har samlat på sig en rad kuvert, papper och klichéer genom sin mer än hundraåriga historia. Dessa klichéer har legat orörda i mer än 40 år och nu har Berlin-baserade Markus Butkereit fått chansen att göra ett konstverk baserat på dessa för Göteborgs Konsthall. Han beskriver den stora samlingen bilder och tryckta klicheér i beiga pappers-reliefer bland annat som ett “analogt instagram-kollage”.

– En stor del av tiden hittar jag det här materialet i miljöerna. Till exempel som när jag kokade kaffe på morgonen och glömde att sätta in all utrustning i kaffemaskinen. Jag gick till badrummet och när skulle gå tillbaka hörde jag en stor smäll och den lilla italienska espressomaskinen exploderade och sprider kaffet på alla väggar i köket - då blir jag imponerad och tänker "Wow, jag har hittat ett nytt material för att göra en kaffe-explosion i köket!".

Att misslyckas är gång på gång spännande för Markus Butkereit:

– Jag är väldigt intresserad av misslyckande - när jag sätter samman olika material och inte riktigt vet vad som kommer hända, eller vad som ska dyka upp. Jag är mycket intresserad i hur saker slås ihop eller utvecklas även genom tid - det rör sig ibland om vad som händer efter några sekunder, andra gånger om timmar och någon annan gång om flera år.

Markus Butkereits rötter kommer från när han började med graffiti bara tolv år gammal. Framgång kom tidigt från olagliga graffitimålningar på väggar och tåg i Berlin, som 14 år gammal. Han drömde om att bli en stor konstnär inom graffiti, att han en dag skulle få visa sin graffitikonst på museum och gallerier. Men idag ser han annorlunda på relationen mellan konst och hans hobby, graffitin.

– Konst å andra sidan, jag skulle inte kalla graffiti för konst. Det är graffiti och det är just vad det är. För mig, bestämde jag mig att graffiti är något som hör till gatorna. Det har ingenting att göra med interiörer, i de avgränsade vita rummen i gallerier. Du tar bort innehållet ur det om du börjar måla graffiti på en duk eller om du ställer det inomhus någonstans.