Nytt politiskt landskap inför valet i Spanien

2:04 min

I Spanien väntar ett spännande val i helgen och i dag avslutas valrörelsen. Det spanska politiska landskapet förändras helt med nya uppstickarpartier och rekordmånga väljare är osäkra in i det sista.

– Jag har fortfarande inte bestämt mig, säger Elena som är på väg hem från jobbet på ett laboratorium.

Det är svårare i år att göra ett val när det är flera partier än tidigare, tycker hon.

Här i stadsdelen Salamanca i Madrid har väljarna jag träffar blandade åsikter. Tvåpartisystemet med konservativa Partido Popular och Socialistpartiet har dominerat efter Francoregimens fall, men nu ritas kartan om.

Partido Popular, som sitter i regeringsställning, leder i opinionsmätningarna med upp till 27 procent. Men det nya liberala mittenpartiet Ciudadanos och nya vänsterradikala Podemos slukar många av de två stora partiernas väljarstöd. Socialistpartiet och de två uppstickarpartierna ligger runt 20 procent var.

Finansanalytikern Antonio ska rösta på Ciudadanos.

– Ett intressant parti som förnyar det politiska livet i Spanien, tycker Antonio.

Nya samarbeten kan tvingas fram. Farmaceuten Sara som passerar förbi ljusgirlangerna ska rösta på Podemos.

– Partiet kan åtminstone göra nytta i parlamentet även om det inte hamnar i styrande position, säger Sara.

Hela Spanien talar just nu också om hur premiärminister Mariano Rajoy fick ett knytnävsslag i ansiktet under valkampanjen häromkvällen, glasögonen krossades. Men han la ut ett filmklipp på Twitter i går där han tränade på ett löpband för att visa att han mådde bra och önskade samtidigt alla en glad torsdag.