Utredningen om skolmorden i Trollhättan saknar svar

2:36 min

Två månader efter skolattacken i Trollhättan är polisen inte närmare att kunna förklara vad som ledde fram till dådet, trots att de säger sig ha förhört alla gärningsmannens bekanta. Men ingen av hans nätvänner har kontaktats.

– Vi har hört så många vi kan i hans bekantskapskrets och där har vi inte fått någon förklaring till det som hände. Och spekulera ska inte vi göra utan vi ska bara grunda utredningen på det vi får fram, säger förundersökningsledare Thord Haraldsson.

Skolattacken då gärningsmannen Anton Lundin Pettersson mördade tre personer med ett svärd, var enligt polisen ett rasistiskt hatbrott. Det stöds också av det avskedsbrev som gärningsmannen lämnat efter sig.

Men mer om vad som drev honom att begå attacken kan polisen inte svara på.

Över 100 personer har förhörts utan att något anmärkningsvärt har kommit fram, enligt förundersökningsledare Thord Haraldsson.

Från den nu avslutade dataanalysen finns det bara tre relevanta fynd, säger han.

– Han har visat ett intresse för andra världskriget, han har sökt information om Kronogårdens skola och han har inhandlat svärd och kläder ett par veckor innan attacken. Det är det enda som jag bedömer som intressant för utredningen, säger Thord Haraldsson.

Samtidigt har ingen av Anton Lundin Petterssons nätkontakter förhörts. Trots att utredarna säger att Anton Lundin Pettersson hade en gemenskap på nätet, bland annat genom onlinespel.

– Vi har inte hört någon utifrån det, det är nog inget som vi har reflekterat över, säger kriminalinspektör Sten-Rune Timmersjö.

Förundersökningsledare Thord Haraldsson vet inte heller om och hur Anton Lundin Pettersson har använt sig av sociala medier. Men han säger att han utgår ifrån att om det hade funnits något av intresse så hade IT-forensikerna berättat det för honom, trots att han inte har ställt några specifika frågor om det.

En anmärkningsvärd inställning, tycker Janne Flyghed som är professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

– Det är märkligt att man som förundersökningsledare inte är mer intresserad av att ställa frågor och ge direktiv till de som kollar datorerna. Jag skulle som förundersökningsledare vilja styra det mycket hårdare, säger han.

Thord Haraldsson ser heller ingen anledning till att leta djupare efter om det finns personer på nätet som Anton Lundin Pettersson kan ha inspirerats av.

– Det är omöjligt att svara på vad han inspirerats av för jag vet inte vad han läser och tittar på, säger Thord Haraldsson.

Och då tycker du inte att det är relevant att leta efter heller?

– Nej, egentligen inte.

Men har du förståelse för att det kan finnas anhöriga som tycker att det är jobbigt att inte få svar?

– Självklart, det tycker vi alla. Att inte få svar, det är jobbigt, säger Thord Haraldsson.