Recept

Recept: Turkiska huvudrätten içli köfte

De köttfärsfyllda bollarna kan liknas vid kroppkakor, men med ett hölje av bulgur och mammagryn. Vill du ha dina köfte mer kaloririka, så kan du fritera dem i olja. Till ca 15 stora.

Till degen:

  • 5 dl fin bulgur
  • 1,5 dl mannagryn
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 2 msk mjöl
  • 1 ägg
  • 1 msk tomatpuré
  • salt, svartpeppar

Till fyllningen:

  • 2 medelstora gula lökar
  • 100 g smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 300 g köttfärs (lamm, gris, nöt efter eget tycke)
  • salt, peppar

Blanda bulgur och mannagryn i en bunke, häll över vattnet och blötlägg i 10 minuter.

Efter det knådar du bulgurmixen kraftigt i 10 minuter. Under knådningen doppa händerna i vatten ofta, för det är så degen får rätt konsistens.

Tillsätt mjöl, ägg tomatpuré och kryddor och fortsätt knåda lätt 10 minuter till.

Fortsätt doppa händerna i vatten om du tycker det behövs. Degens konsistens ska likna en pastadeg, inte för hård inte för lös. Lägg undan degen och börja med fyllningen.

Finhacka löken och fräs i smöret, tillsätt tomatpuré och rör om ett par minuter. Tillsätt köttfärsen och kryddorna och fräs tills köttfärsen är genomstekt. Låt det svalna.

Ta en bit av degen, stor som valnöt (eller efter eget tycke), använd ett finger för att trycka ut en stor grop i degen. Doppa fingret i vatten under tiden. Fyll gropen med köttfärsen och stäng genom att trycka i hopp kanterna mot varandra.

Koka upp 1,5 liter vatten i en större gryta (3 liter), tillsätt lite salt. Lägg i hälften av bollarna och koka köfte i 2 omgångar. Koka i cirka 15 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av.