
Recept: Turkiska huvudrätten tepsi mantısı
Små, små öppna piroger som tillagas i en ugnsform. Till en rund form, ca 25 cm i diameter.
Till degen:
- 3 dl vetemjöl
- 1 ägg
- en nypa salt
- lite vatten
Till fyllningen:
- 100 g köttfärs
- 1 liten gul lök
- 3/4 msk tomatpuré
- salt, svartpeppar
Till buljongsåsen:
- 3,5 dl vatten
- 3/4 msk tomatpuré
- 1 tärning köttbuljong
- 1 msk olja
Värm upp oljan i en liten kastrull, lägg i tomatpurén och fräs. Tillsätt vatten och lägg i buljongen, rör om. Låt koka en liten stund.
Till yoghurtsåsen:
- 2 dl yoghurt
- 1 vitlöksklyfta
- Riv vitlöken och rör ner i yoghurten, fortsätt röra till en slät sås.
Till den röda såsen:
- 1 msk olja
- 3/4 msk tomatpuré
- 2 msk vatten
- svartpeppar
Värm upp oljan, lägg tomatpurén i och fräs. Tillsätt svartpeppar och rör om. Tillsätt vatten och låt koka en liten stund.
Degen: Blanda mjölet, ägg och salt i en liten bunke. Tillsätt lite vatten och arbeta tills degen blir fin och len. Låt degen vila.
Fyllningen: Riv löken och rör ihop med köttfärsen, salt, peppar, tomatpuré. Knåda. Lägg undan.
Kavla ut degen 2 mm tunt. Skär i 2,5 x 2,5 cm bitar. Ta liten bit av köttfärsen (lika stor som en ärta) och lägg i mitten av degbiten. Håll upp bitarna och tryck i hop kanterna så att de fastnar.
Lägg dessa småbitar i en smord ugnsform och grädda i 15 minuter i 180 grader varm ugn. Ta ut och häll buljongsåsen över. Sätt in i ugnen igen och grädda tills såsen sugs upp. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Täck ytan med yoghurtsåsen. Dekorera med röda såsen. Servera.