Färre parkeringsplatser kan ge fler bostäder

1:14 min

Ett sätt att få ned boendekostnaderna vid nybyggen i Stockholm skulle kunna vara att bygga färre parkeringsplatser i husen. Det skulle också kunna ge fler bostäder, enligt Daniel Helldén, miljöpartistiskt trafikborgarråd. 

Nu sänker Stockholms stad kraven på hur många parkeringsplatser det ska finnas när nya hus byggs.

– Vi vill att de ska bli billigare att bygga och dessutom vill vi ha färre bilar i stan, säger det miljöpartistiskt trafikborgarrådet Daniel Helldén.

– En parkeringsplats kostar mellan 50 000 och 600 000 kronor och det här är en kostnad som fördelas på samtliga boende och kan vi minska den kostnaden så blir det billigare att bo, fortsätter han. 

Som lägst kan det bli tre parkeringsplatser på tio lägenheter om huset ligger nära kollektivtrafik, har bilpool och bra förutsättning för cykel.

– Vi kan frigöra mark som i dag går åt till parkeringsplatser där vi kan bygga bostäder eller ha en park, säger Daniel Helldén.

Målet är fler lägenheter, lägre byggkostnad och färre bilar i stan. Trots att invånarna i staden blir fler.

– Nu växer Stockholm kraftigt och vi vill ju inte att varenda en har med sig en bil för då kommer systemet att kollapsa. Vi vill minska biltrafiken och utnyttja gatorna på ett smartare sätt, säger Daniel Helldén.