Ministern backar inte om att beslagta flyktingars värdesaker

2:02 min

Förslaget om att asylsökande i Danmark kan få sina värdesaker beslagtagna av danska myndigheter har fått stor spridning, och kritiseras nu från flera håll. Men Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Stöjberg försvarar förslaget.

– När man kommer till Danmark blir man behandlad som danskar blir behandlade - om man har pengar ska man försörja sig själv, sa Inger Stöjberg från konservativa regeringspartiet Venstre i Dansk TV 2 i morse.

Hon drog en parallell till danska medborgare som får försörjningsstöd, som inte heller får behålla allt för värdefulla ägodelar.

Bakgrunden är förslaget om att asylsökande bara ska kunna behålla sin mobil, 3 000 danska kronor och personliga smycken - som till exempel en vigselring. Resten ska myndigheterna kunna beslagta som betalning för den asylsökandes uppehälle i Danmark. Förslaget är en del av en bred migrationspolitisk uppgörelse som väntas gå igenom i Folketinget i januari och börja gälla från februari.

Men kritiken har de senaste dagarna varit massiv. Media över hela världen har rapporterat om förslaget, bland annat påminner amerikanska Washington Post om nazisternas konfiskering av judarnas ägodelar under andra världskriget. Artikeln är just nu en av Washington Posts mest lästa och delade.

Och i Danmark har rättighetsorganisationer sedan länge varnat för att migrationsuppgörelsen bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Men Inger Stöjberg backar inte.

– Det här är helt principiellt. Vi har en princip i Danmark att om man kan så försörjer man sig själv, säger Inger Stöjberg

Men det finns även politisk kritik mot förslaget i Danmark. Martin Lidegaard från liberala partiet Radikale Venstre menade tidigare idag att regeringen nu äventyrar Danmarks anseende utomlands.

– Vi är inte det största landet i världen, och därför är det viktigt att det finns respekt för Danmark när vi är ute och kämpar för vår hållning. Och den respekten är jag rädd att vi skadar om vi fortsätter såhär, säger Martin Lidegaard.