
Långa väntetider för asylsökande
Ett och ett halvt år. Så länge kan regionens asylsökande i värsta fall få vänta på att träffa migrationsverket, för en första intervju om varför hen ska få uppehållstillstånd i Sverige.
Det är det ökade trycket på asylenheten som gör att handläggningstiderna förlängs nästa år.
- Jag är orolig, jag vet inte vad som kommer att hända, säger Ali som egentligen heter något annat, och som kom till Göteborg från Aleppo i Syrien för två månader sen.
Han tillsammans med drygt 25 000 andra asylsökande i region Väst väntar just nu på en första intervju med migrationsverket där man redogör för varför man ska få uppehållstillstånd. Som det ser ut idag kan det dröja upp till ett och ett halvt år innan dess, och sen ska ärendet utredas vilket kan ta flera månader till. Kristofer Skånmyr är chef på asylenhet fyra i Göteborg:
- Vi har legat på fyra till sex månader tidigare men som läget är nu så har den siffran sprungit iväg en del efter den här hösten. Den här siffran som ofta nämns, en ökning med 400 procent när det gäller det mesta som här hänt här i höst, kommer givetvis påverka handläggningstiderna, säger Kristofer Skånmyr.
På frivilligorganisationen Caritas i Angered finns runt 300 asylssökande inskrivna. I väntan på uppehållstillstånd har de inte rätten till SFI utbildning och kommer till Caritas för att bland annat träna svenska språket. Gun Holmertz driver organisationen och möter besökare som oroar sig över de långa väntetiderna och hon säger att migrationsverket måste bli tydligare med vad som gäller:
- Det är klart att människor här mår dåligt. Man är mycket orolig och extra orolig nu för det är ingen som förklarar för dessa människorna vad som händer. Det är viktigt att migrationsverket visar upp sig, menar Gun Holmertz.