Bråket om rysshuset trappas upp

1:52 min

Bråket om det omtvistade huset på Lidingö utanför Stockholm som inhyser Rysslands handelsrepresentation i Sverige trappas upp. Under fredagen har vattnet till fastigheten varit avstängt.

– Det är en politisk provokation, säger Rysslands handelsrepresentant i Sverige, Aleksandr Katasov till Ekot.

Han står utanför det gula sjuvåningshuset på Lidingö klädd i en svart rock. Byggnaden inrymmer Rysslands handsrepresentation i Sverige, enligt skyltar på fastigheten.

Ryssland anser att området är ryskt territorium, men Kronofogden sålde huset på exekutiv auktion förra hösten, något som Ryssland motsätter sig.

I huset bor elva diplomatfamiljer med barn, men på torsdagen lät den svenske ägaren Stefan Häge stänga av vattnet.

– Det finns inget vatten till barnen. De lider, säger Aleksandr Katasov.

Under dagen har diplomatfamiljerna kunnat hämta dricksvatten i ett tappställe i anslutning till fastigheten, enligt Lidingö stad.

Häge säger att han lät stänga av vattnet för att genomföra en besiktning i byggnaden.

– Men vi blev hindrade av okända män, säger han.

För att förstå den här historien måste man gå tillbaka till 90-talet. Då beslutade dåvarande ryske presidenten Boris Jeltsin att nationalisera en rysk affärsmans tillgångar i Sankt Petersburg. 

För att kräva ersättning börjar affärsmannen driva en rättsprocess i bland annat Sverige där Ryssland äger ett sjuvåningshus på Lidingö.

Efter många juridiska turer såldes huset hösten 2014 på exekutiv auktion till advokat Stefan Häge och han vill att de som bor i huset betalar hyra.

– Vi har under ett års tid uppmanat eventuella hyresgäster att kontakta oss men ingen har hört av sig, säger Stefan Häge.

Den här veckan tog ärendet en ny vändning när Häge upptäckte att någon byggt en vägbom och placerat tunga betongblock utanför byggnaden. Där innanför står flera diplomatbilar parkerade.

– Det är ju skadegörelse. Det är ju någon som satt upp det olovligen på våran tomt, säger Häge.

Han har tecknat avtal med ett bevakningsföretag och säger att de bilar som framöver står uppställda utanför byggnaden kommer att lappas.

På fredagen hamnade hantverkaren Diesel Madan mitt i det diplomatiska storbråket. Häge hade skickat honom för att ta bort bommen och betongblocken, men han stoppades.

– De kommer ut och säger att det är rysk mark. Jag bara garvar, man kan ju inte bara ta ett hus, säger han.

Säkerhetspolisen har tidigare sagt att fastigheten är en av tre platser i Sverige där rysk underrättelsetjänst är baserad.

Stefan Häge betraktar de ryska diplomaterna som husockupanter, men att vräka dem kan bli svårt. De ryska diplomaterna har nämligen Wienkonventionen på sin sida som säger att diplomater och diplomaters bostäder är "okränkbara".

– Svenska myndigheter kan inte bereda sig tillträde till såna här lokaler utan samtycke från beskickningschefen, säger Anna Ekberg på Ud:s presstjänst.

Men Stefan Häge tänker driva ärendet vidare.

– Man bor väl inte i trapphusen, i garagen eller i källaren? Men det är en fråga som får prövas av domstolen, säger han.