Fotbollförbundet får hjälp med arenaförlust

3:47 min

Nationalarenan i fotboll i Solna kommer att gå med stort underskott även i år, erfar Ekot. Men den största ägaren, Svenska fotbollförbundet, räddas ekonomiskt av andra delägare.

Redan i fjol fick förbundet omkring 45 miljoner kronor i stöd och väntar sig ytterligare hjälp i år för förlusterna från Friends arena.

– Vi har naturligtvis en viss gräns för vad vi klarar av och i övrigt får vi föra ett resonemang inom ägarkretsen, och på det sättet har vi fått god support, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Hur bedömer du möjligheterna för att ni ska få hjälp att täcka förlusterna även 2015?

– Jag bedömer dem som väldigt goda.

För knappt ett år sedan tog det franska bolaget Lagardère över driften av Friends arena. Målet var att vända en storförlust till vinst. Men under 2015 har det inte lyckats.

I fjol var underskottet för de två bolagen som skötte drift och förvaltning av arenan över 300 miljoner kronor.

Fastighetsbolaget Fabege, som äger drygt en femtedel av arenan, har i sin redovisning för de tre första kvartalen i år siffror som tyder på att förlusten i år blir åtminstone 200 miljoner kronor.

– Vi hoppas att med den nya driftoperatören Lagardère, som kommit in med stor erfarenhet, kunna vända det här. Men vi ska ha respekt för att det kommer ta ytterligare några år innan vi är där, säger Nilsson.

I fjol var det driften av arenan som gick med störst underskott men eftersom Lagardère fått ett fördelaktigt hyreskontrakt hamnar förlusterna i år framför allt i bolaget som förvaltar arenan och som fortfarande ägs av fotbollsförbundet och ytterligare fem delägare.

Karl-Erik Nilsson hoppas att fotbollförbundets ägande i arenan ska minska framöver. I dag äger förbundet 22 procent direkt och 11 procent indirekt tillsammans med Folksam. Nilsson hoppas att Fabege och Peab delvis köper ut förbundet genom en nyemission.

– Jag kan inte vara säker på det men ambitionerna finns och arbetet pågår. Jag är ganska optimistisk.

När kan det bli av?

– Vi hoppas att den här frågan klaras av inom ramen för det här året, säger Nilsson.

Fotbollförbundets ekonomi skulle snart vara knäckt om det inte får hjälp av delägarna. Att det finns delägare som vill hjälpa fotbollförbundet beror på att de tjänar pengar på andra verksamheter i arenaområdet.

Både Peab och Fabege har fått till avtal som gör att de i princip har ensamrätt på alla byggen av bostäder och kommersiella fastigheter i Arenastaden.

Det var i november 2012 som arenan invigdes. Alla som var där minns den magiska premiärmatchen då Zlatan Ibrahimovic gjorde fyra mål mot England.

Ekonomiskt har arenan inte varit lika lyckosam. Underskottet de senaste åren överstiger nu en miljard kronor totalt sett. Fotbollförbundet har fått stå för drygt 250 miljoner kronor. Då är inte årets förlust inräknad.

Vinsten från försäljningen av Råsunda är redan förbrukad, men Karl-Erik Nilsson tycker att det varit värt pengarna.

– Ja, det tycker jag för alternativen fanns inte. Våra företrädare har tagit de här nödvändiga besluten och nu är det vår uppgift att ro det här i hamn.