Avel med trubbnosiga hundar inte så illa som befarat

1:35 min

Under året har problemen kring trubbnosiga hundars andningen uppmärksammats, och debatten har varit intensiv.

Nu visar en kartläggning av kennlar som Länsstyrelsen i Skåne har gjort att problemet inte är så utbrett som många befarat när det gäller vilka hundar man avlar på.

– Jamen det är klart att det känns skönt, det viktiga är ju att det är en frisk ras och friska hundar. Och sedan hur platt eller inte platt näsa de har är, för mig i alla fall, oviktigt, säger Jenni H Åsberg i Gävle.

Jenni H Åsberg är matte till den sexåriga franska bulldogen Bosse. När hon köpte honom var hon omedveten om andningsproblematiken för trubbnosiga hundar, förutom fransk bulldog även engelsk bulldog och mops.

I år har problemen uppmärksammats extra mycket, bland genom trubbnosuppropet där en grupp veterinärer krävde ett samlat grepp om avel och import av trubbnosiga hundar, detta eftersom vissa tvingas till operation för att kunna andas.

Länsstyrelsen i Skånes undersökning av slumpvis utvalda kennlar bekräftar att det är problem och att många hundar visade tecken på besvär från andningen, men att det var mindre omfattande än väntat. Dessutom konstaterades att olika veterinärer bedömer olika vilket gör att det behövs mer kunskap om andning och en förhoppning om att kennlarna ska fokusera på hälsa istället för utseende.

Bosse, som är stallhund hos matte, travtränaren Jenni H Åsberg på Gävletravet, har dock inga större andningsproblem, även om han snörvlar och snarkar en del.

– Han har ju faktiskt inga större problem, det är klart när det är jättevarmt att han kanske får lite jobbigare med andningen sådär, men annars så är han jättepigg och glad och härjar och far så jag tror inte att han lider av det i alla fall, säger matte Jenni H Åsberg.

Även om han snarkar lite?

– Ja han snarkar väldigt mycket och man får ju ha öronproppar när man sover på natten men det står jag gärna ut med, säger Jenni H Åsberg matte till franska bulldogen Bosse.