Talibanerna nära ta över provins i Afghanistan

1:40 min

I Afghanistan håller talibanerna helt på att ta över den södra provinsen Helmand. Hårda strider rasar i dag och provinsens viceguvernör har bett om hjälp via Facebook.

Det är en dramatisk utveckling i Afghanistan just nu, i en av landets nyckelprovinser, där talibanernas senaste offensiv håller på att lyckas:

– Jag har skadade runtomkring mig, vi har inte ätit på två dagar och om vi inte får förstärkning tas vi snart levande av talibanerna, säger ett polisbefäl på satellittelefon till brittiska BBC.

Han befinner sig i det enda av säkerhetsstyrkornas högkvarter som polis och militär fortfarande håller, resten av Sangin-ditriktet har redan tagits över av talibanerna.

Sangin var ett av få distrikt i Helmand där talibanerna ännu inte tagit kontroll, men det håller snabbt på att ändras nu.

Vice guvernören i Helmand lade i går ut en desperat vädjan på Facebook, där han vände sig till Afghanistans president Ashraf Ghani med varningen att hela Helmand snart är i talibanernas händer och han anklagade regeringen för att inte ha insett allvaret i situationen.

Regeringen har sagt att förstärkning är på väg, men förnekar att provinsen skulle vara på väg att helt falla till talibanerna.

Helmandprovinsen är centrum för landets opiumodlingar - de största i världen, och en av talibanernas inkomstkällor.

Det är också en strategiskt viktig provins på gränsen till Pakistan och en av de provinser där den internationella USA-ledda styrkan under år la sin kraft för att få bort talibanerna.

Det är nu ett år sen den USA-ledda internationella styrkan i Afghanistan lämnade över ansvaret för landets säkerhet till den afghanska militären.

De amerikanska styrkor som finns kvar ska framför allt vara rådgivande och hjälpa till att träna afghanska styrkor, men enligt nyhetsbyrån AFP har nu amerikanska specialstyrkor sänts till Helmand-provinsen de senaste veckorna på grund av det försämrade läget där.