Nevs miljardaffär leder till tom adress i Peking

1:49 min

Bolaget som beställde elbilar från Trollhättan för 100 miljarder kronor finns inte på sin registeradress. Sveriges Radios Kinakorrespondent har besökt företagets adress där det inte finns något spår av företaget.

Det kinesiska företaget Panda New Energy säger sig vilja beställa Nevs elbilar för ett värde av 100 miljarder kronor. Delar av produktionen ska till en början förläggas i Trollhättan.

Men den adress företaget Panda New Energy uppgett för Pekings företagsregister finns inte. Vid porten på adressen får vi beskedet ligger ett logement för fabriksarbetare.

– De är skalbolag, många är falska, säger en av de två kvinnorna i det lilla rummet vid porten på adressen som företaget Panda New Energy uppgivit till Pekings företagsregister.

Byggnaden på adressen är ett logement för manliga fabriksarbetare.

– Det kom hit en äldre farbror som också letade efter ett företag som registrerat sig är här, och där han investerat hundratusentals kanske en miljon yuan. Pengarna försvann, företaget fanns inte här, berättar kvinnorna som vaktar porten till logementen.

De tillägger att rum nummer 118 inte finns, det finns bara rumsnummer upp till 115. De hundra källornas väg tycks vara en välkänd adress för bedragare.

– Det har skickats stämningsansökningar hit, men det finns ingen här, säger vakten vid ingången till området.

Ett företag med namnet Panda New Energy registrerades med adress här i Yanqings ekonomiska utvecklingszon utanför Peking så sent som den 14 september i år. Det godkändes i sin nuvarande form den 16 december, en dag innan avtalet om 150 000 elbilar från Nevs blev känt.

På kontoret för företagsparken som Panda New Energy till synes registrerats i är företaget inte heller känt.

– Panda, enligt registret finns det inte, säger personalen på kontoret och visar i databasen att varken adressen, företaget eller de namn som uppgivits av Panda New Energy finns där.

En tom adress i ett snöigt och smogdisigt industriområde utanför Peking är hittills enda spåret efter det företag som säger sig vara redo att köpa elbilar för omkring 100 miljarder kronor. 

Kommentar från Nevs vd: Panda är trovärdigt

Fotnot: Det aktuella företaget som kallar sig Panda New Energy på engelska heter på kinesiska "Xiongmao xinnengyuan youxiangongsi" (熊猫新能源有限公司). Det bör inte förväxlas med till exempel ett solenergiföretag i Shenzhen vars engelska namn liknar det aktuella företagets, men vars kinesiska namn är "Aipangde" (爱庞德).