EU-migranter slår in julklappar

1:41 min

Uppsala stadsmissions initiativ ska hjälpa fattiga EU-migranter att hitta andra sätt att försörja sig på än att tigga. 

En lång kö ringlar sig fram till Stadsmissionens bord i köpcentret Gränby centrum i Uppsala. Det är många som vill få sina julklappar inslagna idag. Men vad de flesta kanske inte vet är att de som slår in paketen är EU-migranter.

– Vi försöker hjälpa EU-migranter som inte har försörjning, som tigger eller samlar pantburkar, att få jobb helt enkelt, säger Mihaela Suleap, en av personerna bakom initiativet "EU-migranter som resurs".

Initiativet startades av Uppsala stadsmission och syftar till att hjälpa fattiga EU-migranter att hitta alternativ till att tigga och Mihaela Suleap tycker att det är viktigt att ge alla människor som vill chansen att jobba.

– De är arbetsvilliga och trevliga personer som behöver få chansen att få ett jobb, även om det handlar om kortare uppdrag, säger hon. 

Men att uppdraget bara sträcker sig över julhelgen är synd tycker bröderna Burtca Torin och Burtca Kelimbar som slår in julklapp efter julklapp. För även om de är väldigt glada över att ha fått ett jobb skulle det vara ännu bättre om de kunde få uppdrag som varade längre.

– Vi är glada att få jobb istället för att tigga och plocka burkar, men det är synd att det bara är sju dagar under julen. Vi fick rena arbetskläder och fick tvätta och duscha oss via Gränby centrum och det är bra. Vi hoppas att andra köpcentrum kommer göra samma sak, säger de.

Mihaela Suleap berättar att reaktionerna bara har varit positiva hittills och hon hoppas att de, genom initiativet, kan uppmuntra andra köpcenter att följa deras exempel.

– Vi har inga samarbeten just nu men hoppas att det här kanske kan bli ett positivt exempel, säger Mihaela Suleap.