BROTTET I P4

Brevligan lurade Kerstin, 94, på hennes smycken

1:39 min

Varje år utsätts över 10 000 äldre personer för systematiska seriestölder. En av dem som har drabbats är 94-åriga Kerstin Persson, som blev av med smycken för över 50 000 kronor.

Det var strax före jul 2014 som det ringde på dörren hemma hos Kerstin Persson i Trollhättan. Utanför stod en kvinna som sa att hon kom från hemtjänsten och ville komma in och ställa frågor om Kerstins hälsa.

De satte sig i köket och pratade, under tiden smög en medbrottsling till kvinnan in och länsade Kerstins smyckeskrin.

Trots att det nu har gått över ett år så påverkar händelsen fortfarande Kerstin Perssons vardag.

– Mardrömmar har jag haft, när någon har hållit mig över halsen så det kändes precis som jag skulle kvävas, berättar Kerstin Persson som inte känner sig trygg i sin lägenhet efter stölden.

– Jag går igenom lägenheten varje kväll och barrikaderar ytterdörren, fortsätter hon.

Kerstin Persson är inte ensam om att drabbas. Enligt polisens specialgrupp mot äldrebrott i Vårgårda, som jobbade med fallet, anmäls över 10 000 systematiska seriestölder från äldre eller funktionsnedsatta personer varje år.

Den liga som stal från Kerstin hade riktat in sig på personer över 90 år.
I november förra året dömdes ligan, två kvinnor och en man från Göteborg, till fängelse i fyra år och åtta månader för grov stöld.

Totalt dömdes ligan för grova stölder hos 35 äldre och för försök till grova stölder hos ytterligare nio äldre i bland annat Falkenberg, Göteborg, Helsingborg, Malung, Mariestad, Karlstad, Stockholm, Vänersborg och Åmål.

En som engagerat sig mycket i just brott mot äldre är tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem. Idag är han förbundsordförande för Brottsofferjourernas Riksförbund.

Maxstraffet för grov stöld är sex år och Sven-Erik Alhem anser att rättsväsendet borde utnyttja straffskalan fullt ut för den här typen av brott.

– Jag tycker allmänt sett att domstolarna borde bli tuffare, när det är satt i system och när det är riktat mot en äldre människa som inte kan freda sig. Då ska domstolarna klippa till hårt.

Anders Björk, rättens ordförande i Vänersborgs tingsrätt som dömde i Kerstin Perssons fall, kommenterar Alhems uttalande med att man jämfört med liknande mål och bedömt straffvärdet enligt praxis.