Förra årets julgran kommer tillbaka efter adoption

2:09 min

Nära tre miljoner julgranar säljs varje år i Sverige, men livet är kort för en gran som slängs ut så fort julhelgen är över. Men genom att leasa en gran finns en chans till längre liv.

I länder som USA, Storbritannien och Nederländerna kan man sedan några år tillbaka adoptera en levande julgran i kruka.

Man köper den först, men efter helgerna lämnas granen tillbaka för att planteras ut i markerna igen. Frans Kerver i Groningen i Nederländerna är en av dem som erbjuder den här formen av gran-adoption.

– Efter jul och nyår lämnar kunderna tillbaka granarna som planteras ut i ett område två mil utanför stan, berättar Frans Kerver.

Runt 200 personer har nappat på erbjudandet i år. Varje gran har ett unikt nummer så kunden kan vara säker på att få tillbaka just sin gran. Granarna tar förstås en del stryk av att byta från en kall till varm miljö, och kan se ganska annorlunda ut efter ett år då de också växt en del.

I Sverige är den här typen av leasade, eller adopterade granar mycket ovanlig, men hur miljövänligt är det egentligen?

Johan Bergh som är professor i skogsskötsel på Linné universitetet i Växjö är positiv.

– Jag tycker att det är en attraktiv tanke, att man inte bara kastar dem på tippen, säger han.

Men mycket beror på vad som händer med en julgran efter jul. Om de förbränns i ett kraftvärmeverk och blir till värme och elektricitet kan man se det som biobränsle som tagit vägen förbi ett hem innan de förbränns.

Men om de transporterats långt och om konstgödsel använts vid odlingen går det med stor sannolikhet åt mer energi till granarna jämfört med den energi man får ut.

Den stora fördelen med leasade julgranar, enligt Johan Bergh, är att de kan fortsätta ta upp växthusgasen koldioxid när de planteras ut igen. För att de ska ta upp mer koldioxid än vad de ger ifrån sig gäller det dock att de blir stående i skogen även efter att de blivit för stora för att använda som julgran.

– Skogens stora koldioxidupptag sker när träden blir äldre, när granarna blir 3-5 meter. För vad som är under plant- eller ungskogsfasen är att man har lika mycket transpiration som fotosyntes, och transpirationen släpper ut koldioxid, säger Johan Bergh.

Hör mer om de adopterade granarna i Klotet idag klockan 13.35 i P1.