Diktatorn Josef Stalin hyllas åter i Ryssland

2:05 min

I Ryssland har flera nya statyer av Stalin rests - och på årsdagen av den hänsynslöse diktatorns födelse i förrgår placerades en religiös symbol på hans grav. Kommunistpartiets ledare kallar det Stalins vår.

Diktatorn Josef Stalin hyllas åter i Ryssland

– Så låt oss gå, säger partiordförande Gennadij Ziuganov när han tar täten för sina partikamrater från kommunistpartiet på väg för att hylla att det är 136 år sedan Josef Stalin föddes.

I täten bärs också en ny ikon - med en närmast osannolik mix av helgon och en bild av Stalin. Alltså av den man som personligen beordrade arkebusering av en stor del av ryskortodoxa kyrkans präster.

Och som sann kommunist höll han principen - religionen som ett opium för folket - helig.

Under Stalins värsta terrorår 1937 till 1939 arkebuserades miljontals sovjetmedborgare, en del var själva kommunistpartimedlemmar, andra sågs bara som fiender till staten.

Miljoner skickades till Gulaglägren eller förvisades. Något som fortsatte efter andra världskriget.  

Men idag pågår en revision av både historien och Stalin.

Kommunistpartiet har i flera städer rest nya statyer och nyligen öppnades i staden Penza ett Stalin-centrum, som ska visa ledarens framgångar.

– Ett centrum för att återupprätta Stalin efter decennier av förtal, som en av Penzas lokala kommunister sa.

I Penza har kommunistpartiet 15 procent av platserna i stadens styrelse. 

Attitydförändringen märks inte bara bland ryska kommunister, opinionsundersökningar visar att fler idag hellre vill tala om Stalins roll som vinnare av andra världskriget och framgångsrik ledare än den politiska repressionen och förföljelsen under Stalin.

– Jag hoppas att hans idéer lever, som en kvinna i kommunistpartiets hyllningsprocession sa i Moskva.