Stora pengar att tjäna när resan bokas i rätt stund

2:02 min

Tidpunkten för när du bokar din flygbiljett bestämmer ofta priset. Det kan skilja upp till 36 procent i genomsnitt, mellan den dyraste och den billigaste bokningen, visar genomgångar.

Så här års väljer många svenskar att åka utomlands, och ännu fler drömmer säkert om att ta flyget från gråvädret. Men det går att få en billigare resa, genom att välja rätt dag och rätt tid.

Om man enbart bokar flygbiljett så finns det stora pengar att tjäna genom att boka resan vid rätt tidpunkt. Bokningssajten Momondo har räknat på miljontals bokningar, och hittat den billigaste.

– Enligt våra data ska man boka i snitt 53 dagar i förväg för att få det billigaste biljettpriset, och då kan man i genomsnitt spara 26 procent. Dyrast blir det om man bokar samma dag som man ska resa, säger Robin Eriksson, Sverigechef på Momondo.

Skyscanner, en annan bokningssajt, har räknat på enskilda resmål. Billigaste biljetten till Storbritannien ska man boka hela 140 dagar innan avfärd. Då blir prisskillnaden hela 36 procent mot att boka vid avresan.

Ska man å andra sidan resa till Spanien är det billigast 30 dagar före avfärd. Att boka samma vecka blir 23 procent dyrare. Men vilken dag man reser spelar också roll.

– Den billigaste dagen att resa ut är tisdag. Däremot ska man akta sig för lördagar, det är i snitt 11,5 procent dyrare att flyga på en lördag, jämfört med en tisdag.

Inte nog med det. Den som är beredd att flyga ut mellan sex på kvällen och midnatt kan också spara pengar. Många tycker att det är lite obekvämt att ge sig av kvällstid, så efterfrågan sjunker, och därmed också biljettpriserna.

– Är man flexibel när det gäller avresedag, och tidpunkten när man reser, kan man spara upp till nästan 30 procent av biljettpriset, säger Robin Eriksson.